EU-kommissionären Andrus Ansip hymlar inte med vad han tycker. Geoblockering är en styggelse som borde förpassas till historieböckerna.

– Det är inte bara irriterande, det är också ett tydligt exempel på något som inte borde finnas i vårt århundrande. Människor ska inte nekas tillträde till webbsidor baserat på nationalitet, var de bor eller råkar befinna sig, säger han.

Digitalbossen, och tillika vice ordförande i EU-kommissionen, Andrus Ansip var i Stockholm under torsdagen för ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv. Ämnet som stod på agendan var EU:s gemensamma digitala marknad. IDG.se träffade honom och frågade varför han, minst sagt, ogillar geoblockering.

Läs mer: EU-boss vill riva Netflix regiongränser - "Jag hatar geoblocking"

– Det är inte bara en fråga om pengar, det handlar om grundläggande rättigheter. På den fysiska marknaden är geoblockering olagligt enligt våra regelverk, det är förbjudet. Men online – då säger vi att det är en del av vår affärsmodell. Vi måste inte acceptera den typen av affärsmodeller, säger han.

Kommissionens ambitioner, att förbjuda filmbolagen att begränsa användarnas abonnemang hos lika streamingtjänster, har inte tagits emot med öppna armar av filmindustrin. Intresseorganisationer i Sverige har tvärt om gått i taket och vädjar i ett brev till näringsminister Mikael Damberg, S, att regeringen ska arbeta emot Andrus Ansips förslag.

– Om möjligheten att avtala om exklusivitet och territoriella rättigheter tas bort eller begränsas, går det också ut över europeiska distributörernas möjligheter och incitament att marknadsföra och distribuera svensk film, har Film-och tv-producenternas generalsekreterare Johan Holmer tidigare sagt till IDG.

Människor ska inte nekas tillträde till webbsidor baserat på nationalitet, var de bor eller råkar befinna sig

Andrus Ansip å sin sida säger sig vara för de upphovsrättslagar som baseras på territoriella principer. Men han är däremot helt emot territoriell exklusivitet. Som det ser ut i dag menar han att alla förlorar på rådande regler. Genom att ta bort regiongränser skulle man istället skapa en ”win-win”-situation, för filmproducenterna och konsumenterna, menar kommissionen.

Läs mer: Filmbranschen vill ha regionspärrar kvar - tar strid för geoblockering

– Vi måste tillåta att människor får tillgång till de material de köpt lagligt. Att förbjuda geoblockering innebär inte att producenterna enbart måste sälja licenser för hela Europa. De kan fortsätta sälja territoriella licenser, säger han.

För att förtydliga jämför Andrus Ansip med tidningsbranschen. Om en belgare vill läsa franska tidningar online, står det hen fritt att prenumerera på en digital tidskrift. Utgivarna begränsar inte utbudet bara för att läsaren är belgare och inte fransman. Är man villig att betala för tjänsten, ska man inom EU:s gränser också kunna få tillgång till den, anser kommissionären.

På onsdag den 6 maj presenterar EU-kommissonen sin strategi för unionens gemensamma digitala marknad.