Att Tesla skulle presentera en ny produktlinje och att det handlade om batterier har varit en illa dold hemlighet i månader. Så ingen blev väl egentligen förvånad när Elon Musk tog till orda på Teslas designcentrum i Kalifornien och visade upp planerna för Tesla Energy, företagets batterisatsning.

Ingen kunde dock förutse exakt hur stora ambitionerna är. Elon Musk, som förutom Teslas elbilar även bland annat har ledartröjan i den nya rymdindustrin med sitt SpaceX, hoppas att Tesla Energy ska förändra världen.

– Vårt mål är att förändra hur världen använder energi i extremt stor skala, sa Elon Musk i sin presentation.

Så vad var det han visade upp?

Powerwall heter Teslas batterisystem för hemmet. Batteriet kommer i två varianter, en 10 kWh-version för 3 500 dollar och en 7 kWh-version för 3 000 dollar. Det är ungefär 1 x 1,5 meter stort och 15 centimeter tjockt i slick design för upphängning på valfri plats i hemmet men kanske helst i garaget (nära din Tesla-bil, förstås).

Batteriet är uppkopplat mot internet och kan enligt Elon Musk därmed användas för att skapa en smart el-grid utanför det vanliga elnätet. Det kan användas som reserv-elkälla för hemmet eller, om ditt hus har solpaneler på taket, för att bli helt oberoende av elnätet. Det lagrar helt enkelt elen som panelerna suger in under dygnets soliga timmar för användning under de mörka.

Utöver Powerwall ingår en ännu kraftfullare variant i konceptet. Företagsversionen Powerpack klarar 100 kWh och kostar 25 000 dollar. I Elon Musks vision kan 160 miljoner Powerpack ge energi åt hela USA och två miljarder enheter löser hela världens energibehov.
gigafactory
Powerwall har redan börjat säljas till utvalda kunder, men både det batteriet och storebror Powerpack ska börja produceras i större skala när Teslas nya batterifabrik Gigafactory är klar nästa år.