drönare
Slut på drönarfilmning? 
Nyligen meddelade förvaltningsrätten i Malmö att det inte krävs något specialtillstånd enligt kameraövervakningslagen för att filma med drönare i ett fall med en firma som använder en multikopter för trädgårdsfotografering. Det är en dom Datainspektionen inte är nöjd med.

Läs mer: Datainspektionens lagtolkning kan stoppa kameradrönare

Myndigheten menar att domen som bland annat utgår från drönarnas batteritid, och därmed begränsade flygtid, när den inte bedömmer drönaren som en fast kamerainstallation gör det svårt för myndigheter att göra bedömningar i framtiden.

– Att låta drönarens möjliga flygtid vara avgörande för om kameraövervakningslagen ska gälla eller inte kan leda till svåra och oönskade gränsdragningsproblem. Därför är det viktigt att frågan prövas av en högre instans, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Deppigt för Drönarsverige: ännu en länsstyrelse nobbar kameradrönare

Nu vill Datainspektionen att Kammarrätten ska ta upp målet för att avgöra om en kamera monterad på en drönare som filmar från luften under en kortare tid ska anses vara en uppsatt kamera och därmed omfattas av kameraövervakningslagen. Datainspektionen anser att den ska göra det och hänvisar bland annat till att det i lagen finns speciella undantag för drönare som används av militär och räddningstjänst.