Tiotusentals skandinaver har klickat på en länk i Whatsapp som utlovar en gratis “Samsung Galaxy Pro”. Men i slutet på länken finns ingen telefon, utan helt vanligt spam.

Bedrägeri i Whatsapp

I början på veckan nåddes flera finländare av det glada beskedet att de vunnit en gratis telefon, tillsammans med en karta som visade var man kunde hämta den. Men för Android-användare ledde ett klick på kartan till att Chrome öppnade en länk till lotto24.fi.

Läs mer: Mobbningsappen Secret läggs ner efter massiv kritik i hela världen

En säkerhetsanalytiker på F-Secure fick också meddelandet och bestämde sig för att undersöka saken vidare. Han upptäckte att minst 22 000 finländare hade följt länken till spelsajten.

Avsändartelefonnumret är kinesiskt, vilket landskoden +86 visar. En liknande våg av spam drabbade Norge förra veckan, och rimligtvis tordes det vara Sveriges tur snart.

Uppdatering: På torsdagen har flera läsare hört av sig till IDG.se och bekräftat att spamvågen nu dragit in över Sverige.

Bedrägeri i Whatsapp
Läs mer: Nu kan du ringa gratis med Whatsapp - så gör du

Lotto24, vars finska sajt spammeddelandet länkar till, har varit i blåsväder tidigare. 2013 polisanmälde danska konsumentombudsmannen det i grunden danska företaget för vilseledande marknadsföring.