Bitcoin
Foto: Antana (CC)
Uppfinningsrikedomen när det gäller den digitala valutan bitcoin verkar inte känna några gränser. San Francisco-bolaget 21 Inc som backas av flera av Silicon Valleys mer namnkunniga investerare verkar ha hittat ett nytt sätt att göra det lönsamt att gräva fram den digitala valutan trots att kursen fortfarande ligger på låg nivå.

Företaget är fortfarande hemligt exakt med vad deras produkt är. Men Financial Times-bloggen Alphaville tror sig veta vad det hemlighetsfulla företaget har för planer med de 116 miljoner dollar som företaget hittills dragit in från namnkunniga investerare som Andreessen Horowitz, Qualcomm, PayPal-gundarna Peter Thiel och Max Levchin och Ebay-grundaren Jeff Skoll.

Läs mer: Behöver våra bussresor till jobbet lyxas till? Följ med på San Franciscos modernaste pendlarlinje.

Enligt Alphaville utvecklar 21 Inc specialkretsar, så kallade Asic, för att göra de beräkningar som behövs för att få fram en ny bitcoin. Det är i sig inget konstigt utan en verksamhet som även svenska KnC-miner ägnar sig åt.

Skillnaden är att 21 Inc planerar att bygga in sina kretsar i allehanda konsumentelektronik som uppkopplade batteriladdare, brödrostar, spelkonsoler eller skrivare. Tanken är att prylarna ska kunna ges bort eller säljas billigt och att kunden i gengäld kopplar in prylen och låter 21 Inc gräva bitcoin utan att själva betala elräkningen.

Energikostnaden plockas i stället från kundens konto, men kunden ska enligt de rykten som Alphaville snappat upp inte gå helt lottlös. 25 procent av den intjänade valutan hamnar hos konsumenten medan 21 Inc tar resterande 75 procent som en slags avbetalning på prylen.

Läs mer: Mer riskkapital och fler plånböcker, men värdet på bitcoin fortsätter falla och konsumenterna fattar inte grejen

Enligt Alphaville jobbar 21 Inc redan med både Qualcomm och Intel runt tekniken för att den ska kunna hamna i olika typer av uppkopplade prylar inom det som brukar kalla sakernas internet.

Om Financial Times-bloggen har rätt i sina uppgifter återstår att se liksom om affärsidén håller med en bitcoinkurs som inte verkar vända.