Billiga enkortsdatorn Raspberry Pi verkar plötsligt inte lika prisvärd. Amerikanska Next Thing jobbar nämligen på en konkurrerande dator som ska kosta så lite som 80 kronor, mindre än en tredjedel av priset för en ny Raspberry Pi. Datorn är kort och gott döpt till Chip och kör precis som Raspbery Pi en ARM-processor och enligt Next Thing ska den fungera tillsammans med en hel rad olika Linuxdistributioner men företaget bakom arbetar på en Debianvariant.

Läs mer: Så ska Microsoft locka hemmahackare till Windows 10 för Raspberry Pi och Arduino

Till skillnad från Raspberry Pi så har Chip inbyggda kretsar för Wifi och Bluetooth för att koppla upp datorn på nätet och till olika typer av kringutrustning. Den har också kretsar ombord för att hantera batteri. Däremot saknar den HDMI-kontakt för att kopplas till en monitor, den som vill komma undan med en dator för under 80 kronor får nöja sig med en gammaldags AV-kontakt för att ansluta en monitor. Chip säljs dock med extrakort för antingen HDMI eller VGA, men då är klättrar priset till 210 respektive 166 kronor.

Läs mer: En miljon skolbarn får egen Raspberry Pi-liknande pyttedator

Precis som Raspberry Pi har Chip också ett antal så kallade GPIO-pinnar för att ansluta eller styra sensorer eller annan elektronik.

Next Thing planerar också ett antal andra intressanta tillbehör till Chip. Med Pocket Chip förvandlas den lilla datorn till en bärbar dator som påminner om en gammal Game Boy eller varför inte om de nyligen lanserade ficksyntarna från svenska Teenage Engeneering.

Chip

För att hålla priset på Chip nere samarbetar Next Thing med kinesiska Allwinner Technology som utvecklar kretspaket som används i riktigt billiga surfplattor. Enligt tidningen Make är Next Thing också nära knutet till inkubatorn Haxlr8r som tar nystartade hårdvaruföretag till kinesiska Shenzen för att de ska kunna knyta kontakten med hårdvarutillverkare. Next Thing har tidigare bland annat byggt en kamera som i stället för vanliga bilder producerar animerade gifar. Det projektet resulterade i en lyckad Kickstarter och givetvis är även Chip nu ett Kickstarterprojekt.

Att utveckla ny hårdvara och massproducera den är inte enkelt och det tar tid. Enligt Next Thing ska de första Chip-datorerna levereras om ungefär ett år.