stopljus
Blockering är inte lönsamt, enligt forskare. 
I juni 2011 genomfördes polisräder i fyra europeiska länder mot personer som misstänktes vara inblandade i den illegal tyska strömningssajten kino.to. Strax därefter stängdes sajten, och flera personer har senare dömts till fängelse.

Men enligt en rapport från EU hade ingripandet väldigt små långvariga effekter. Tre forskare har följt 5 000 tyska internetanvändares surfvanor tiden efter räderna.

Missa inte: Avgjort: Pirate Bays domännamn förverkas - kontrolleras nu av staten

Det visade sig att nästan direkt efter att kino.to stängdes ned så poppade flera liknande sajter upp, och användarna sökte sig genast dit istället. Dessutom började de besöka fler piratsajter än tidigare – från i snitt 1,15 sajter per vecka till 1,4.

– Sammantaget visar vår data tydligt att nedstängningen massivt förändrade den tyska marknaden för olicensierad videoströmning och gjorde den mindre koncentrerad och mer konkurrenskraftig, skriver forskarna.

Samtidigt visade det sig att tidigare kino-besökare började spendera lite mer tid på lagliga alternativ, en ökning på 2,5 procent. Men forskarna menar att det inte är tillräckligt för att väga upp den massiva polisinsatsen som krävdes.

– Om vi tar med kostnaden för ingripandet (räder, rättsliga prövningar, etcetera) tyder våra resultat på att nedstängningen av kino.to inte haft en positiv effekt på den sammantagna välfärden, skriver de i rapporten.

Läs mer: 
Popcorn Time kan inte mäta sig med Utorrent visar ny trafikanalys
Popcorn Time kan bli nästa måltavla för antipirater