Oculus Rift
VR-glasögonen Oculus Rift kommer allt närmare en riktig lansering för konsumenter. Men i ett blogginlägg från företagets chefsarkitekt Atman Binstock framgår det att Rift inte kommer att bli en produkt för de breda massorna, i alla fall inte från början.

Först och främst är det Mac- och Linuxnördar som kommer att bli besvikna. Oculus har satt utvecklingen för deras system på paus och det finns inga konkreta planer på när den ska upptas igen. Men även de flesta Windows-användarna som är sugna på att investera i ett par VR-glasögon gör klokt i att leta någon annan stans än hos Oculus. Specifikationerna för maskiner som ska klara av att hantera glasögonen är relativt höga. Enligt Atman Binstocks blogginlägg så kommer det att krävas specifikationer som motsvarar minst grafikkortet Nvidia GTX 970 / AMD 290, en Intel i5-4590-processor och över 8 gigabyte ramminne. Men även om din burk klarar de kraven är det inte säkert att det räcker.

För att Oculus-glasögonen ska fungera krävs också att systemet stöder HDMI 1.3 med en klockhastighet på 297 MHz och en arkitektur som gör det möjligt att skicka signalen direkt. Enligt Oculus utvecklare är det just det där sista kravet som många av dagens pc inte lever upp till och som gör dem odugliga som VR-maskiner. Till exempel så uppfyller enligt Binstock nästan inga av dagens bärbara datorer de kraven eftersom de flesta av dem, aven de som har separata grafikkort, har sin externa HDMI-port kopplade via de integrerade grafikkretsarna i systemen.

De hårda kraven har att göra med att VR-glasögonen enligt Oculus kräver betydligt bättre kvalitet i hur grafiken ritas upp än ett traditionellt monitorsystem för att fungera bra vid till exempel spel. Som ett exempel tar Atman Binstock att ett VR-spel kräver ungefär tre gånger så mycket kraft av grafikkortet som ett normalt spel som körs med upplösningen 1080p. Dessutom ställs högre krav på att systemet ska klara av att leverera för en snabb skärmuppdatering utan att tappa bildrutor. Problem som är knappt synbara på en vanlig skärm blir enligt Binstock tydliga i VR-glasögonen och påverkar upplevelsen negativt.

En annan orsak till de väldigt specifika specifikationerna för de nya glasögonen är att underlätta för den som vill utveckla spel för dem. De ska helt enkelt kunna lita på att användaren har tillräckligt bra prestanda för att spelen ska fungera bra.

Läs mer
Microsoft vill låta dig greppa drinken på den virtuella sandstranden
Första titten på Oculus Rift i konsumentversion - då börjar den säljas