Spelutvecklare från hela världen beger sig i sommar till skogarna mellan Falun och Borlänge. I de röda stugorna ska 23 personer kampera under åtta veckor med fullt fokus på att slipa på grafik, karaktärer och på andra sätt utveckla sina spel.
Jonatan Crafoord och hans kollegor från That Brain är några av de lyckliga få som fick plats på utvecklarlägret. Ett tillfälle att dygnets alla vakna timmar ägna sig åt att förbättra sin spelidé. Och platsen är inte helt oviktig.
– Man kan absolut ta intryck av platsen. Fram för allt bristen på distraktioner och isoleringen. Resten av livet sätts lite på hold. Man kan inspireras av de andra teamen. Det ser jag fram emot mest, att dela med sig av idéer, säger Jonatan Crafoord.
Med sig har de sitt spel ”20 000 Leagues above the clouds”. För den som kan sin litteraturhistoria är det inte svårt att lista ut vad titelns anspelar på. Du är kapten på ett luftskepp en steampunkvärld med flygande öar och båtar. Du handlar, utför uppdrag, samlar resurser eller ägnar dig sjöröveri.
– Det är, vad ska man säga? Gammal science fiction som i dag är steampunk. Jules Vernes bok ”En världsomsegling under havet” är inspiration. Det är mångt och mycket ett ubåtsspel, fast i luften. Genren har vi diskuterat mycket och är inte helt överens. Det glider mellan äventyr, rollspel och äventyrsspel, säger han.
I 20 000 Leagues ser utvecklarna en möjlighet att skapa en värld som inte ser ut och beter sig som våran. Och låta andra röra sig i den.
Planen är att under de åtta veckorna utveckla karaktärerna, storyn och utforska världen de skapat. Viktigt är framför allt att de får chans att sitta ner och jobba tillsammans. Vilket inte är det lättaste att hitta tid till när ordinarie arbete pockar på uppmärksamheten och alla inte ens bor i samma stad.
Den tunga uppgiften att välja ut vilka som skulle bjudas in till Stugan föll på bland andra en av dess initiativtagare, spelgurun Tommy Palm.
– Vi fick ansökningar från 35 olika länder. Allra svårast var att dra gränsen, det var några som verkligen var superduktiga som inte kom med. Från början hade vi satt 20 platser, men vi tog in 23, säger han.
Han tycker också det är en bra spridning på deltagarna. De har talanger inom alla områden, som ljud, grafik, speldesign och programmering. Varje lag, eller ensam deltagare, fick skicka in en 90 sekunders video där de presenterade sin spelidé och det som fanns att visa upp. Det krävdes någon form av demo, något handfast, för att få söka. Sen tittade en styrgrupp igenom ansökningarna och röstade fram de bästa bidragen.
En av anledningarna till att de valt att anordna lägret, eller acceleratorn, är att förstärka bilden av Sverige som ett bra land för spelutveckling.
– Att vi hade sökanden från så många länder och deltagare som kommer hit ändå från Australien bevisar att folk tycker att Sverige är ett bra land för att göra dataspel, säger Tommy Palm.
Stugan är inte bara en plats för utvecklare att få jobba i lugn och ro. Det kommer också anordnas föreläsningar och lagen kommer få hjälp av mentorer.
– Det blir åtta veckor av hårt arbete men vi hoppas kunna ha avbrott i form av mentorer som kan prata om sina specialområden. Vi ska försöka arrangera så lite som möjligt. Men vi ska se till att det finns cyklar och en båt i sjön, säger han.
15 augusti presenteras lagen och deras spel i Stockholm. En vinnare ska också utses, i en tävling där vinsten enbart är grädden på moset.
Läs mer
"Stugan" har hittat sin spelstuga - i Falun
Nu kan du flytta jobbet till Slottet och bli granne med kungen
Dags för Code Night #2
Den 17 juni öppnar vi dörrarna till IDG och drar igång Code Night #2 en fullspäckad kodkväll med temat Lärdomar från spelbranschen. Kvällen kommer att bjuda på talare från Paradox, King och Mag Interactive och självklart även programmering, nätverkande och workshops.
Kvällen är kostnadsfri och vi bjuder på enklare mat, dryck och snacks. Läs mer och anmäl dig här: www.codenight.se
Projektet Stugan är några etablerade utvecklares sätt att hjälpa yngre förmågor till en bra start på karriären.
Bakom står spelprofiler som Tommy Palm, Oskar Burman, Karl-Magnus Troedsson och Christofer Sundberg, samt en rad andra namn från den svenska spelindustrin.