Teorin att man blir aggressiv av våldsamma datorspel stämmer inte, enligt en två studier från Texas Tech University. Åtminstone om man spelar ihop med andra människor.

Forskarna har jämfört hur folk påverkas av olika typer av spel, och olika sätt att spela dem. Och samarbetet gjorde spelaren trevligare, vare sig det gällde våldsamma spel eller ej.

– Vi har funnit att samarbetsspel verkar ha den största effekten när det kommer till att minska aggressionerna mot andra människor, säger John Velez som lett studierna.

Inte nog med det, den som spelar i lag med något är till och med snällare mot motståndarna visar studierna. Effekten blev densamma oavsett om medspelaren satt i samma rum eller om de möttes online, skriver Science Daily.

I den första undersökningen lät John Velez deltagarna prova skjutspelen Halo: Reach och Time Splitters – varför de fick spela så gamla titlar framgår dock inte. De fick spela både ensamma och i lag, och det visade sig att de som fick en vän vid sin sida blev ordentligt mycket lugnare.

– Generellt sett verkar folk som spelar kooperativt verkligen fokusera på och uppskatta relationerna de har medan de spelar, säger John Velez.

Under den andra studien användes sportspelet NBA Street Homecourt. Här fick testobjekten spela antingen med en hjälpsam eller en icke samarbetsvillig medspelare. Efteråt fick de genomgå det sociala experimentet Fångarnas dilemma, där de skulle dela ut imaginära pengar till medspelare och motståndare.

De som fått bra hjälp i den digitala basketvärlden, var betydligt generösare gentemot samtliga.

Läs mer: 
Nu kan experimentförmågan mätas – digitalt Pisa-prov visar elevernas begåvning tydligare
Klart för inflyttning i Stugan - sommarens hetaste spelprojekt