Den svenskdesignade lampan Flyte har samlat in nästan fem miljoner kronor på Kickstarter. Bakom innovationen ligger konstnären och designern Simon Morris och det Stockholmsbaserade designkollektivet Assembled in Sweden.
Med hjälp av elektromagneter har de fått lampan att sväva ovanför sin träbas på ett nästan magiskt vis.
– Det är en konstinstallation i miniatyr som kombinerar sladdlös ström med levitation. Vi försöker skapa en produkt som är inspirerande och poetisk och som blandar ny och gammal teknik, säger Simon Morris.
Den sladdlösa överföringen av ström sker via induktion och fungerar likadant som trådlösa laddstationer för mobiltelefoner. Något som Flytes basstation faktiskt också kan användas till, om du har ett laddkit till mobilen.
Simon Morris har jobbat länge med tyngdlöshet och svävande föremål. Han och Assembled in Sweden har designat både svävande Nike-skor och en virtual reality-tripp till atmosfären.
– Vi är rätt uttråkade av gravitationen så vi försöker jobba mycket med konceptet antigravitationen. I runt sex år har jag jobbat med företag för att visa upp levitation och antigravitation och jag är fortfarande inte trött på det, säger Simon Morris.
Idén med lampan har funnits länge, flera år, berättar han. Men den tog fart i vintras efter att flera av designkollektivets andra projekt fallit.
– Så där satt vi, panka, och tänkta att det kanske är dags att vi presenterar den här grejen, säger Simon Morris.
Beslutet att sjösätta en Kickstarter-kampanj kom naturligt. Han och kollegorna har redan ett par lyckade crowdfunding-projekt i bagaget och de gillar modellen.
– Många gånger måste en uppfinnare gå och prata med investerare och det är en långsam process. Med crowdfunding är det väldigt rättframt. Folk gillar det, eller så gillar de det inte. Det är väldigt enkelt, de stöttar bara projektet, säger Simon Morris.
Men han och kollegorna var inte beredda på gensvaret. De bad ursprungligen om drygt 660 000 för att lansera lampan, och det var oroligt när kampanjen sjösattes – skulle de kunna nå målet? Två dagar senare hade nyheten om lampan fått viral spridning och budgeten var tryggad.
– Vi blev väldigt förvånande att det blev så stort stöd och att folk verkligen verkade vilja ha produkten. Samtidigt är det väldigt överväldigande för det blev liksom, wow, nu börjar det riktiga arbetet, säger Simon Morris.
Drygt 2 000 personer har stöttat Flyte och den absoluta merparten har donerat tillräckligt mycket för att få en lampa som kompensation. Produktionen ska snart dra igång, och de första svävande ljusen skeppas i oktober.
Grundvarianten av lampan kostar strax över 2 000 kronor och då ingår en lampa och en basstation i valfritt trä. Det är ingen budgetbelysning, men å andra sidan ska LED-lampan ha en livslängd på 50 000 timmar, enligt kampanjen.
Med fem miljoner kronor på kontot är Flyte det tredje största svenska projektet i Kickstarters historia. De ligger strax efter den galna actionfilmen Kung Fury men de trådlösa hörlurarna Earin toppar fortfarande listan överlägset med sina drygt 13 miljoner.
Läs mer
Du blir trevligare och mer social av att spela datorspel med andra – även våldsamma spel
Amerikaner utmanar Raspberry Pi med Linuxdator för 80 kronor