maps
Stötande ord leder till myndigheter i Googles kartsök.
Efter att det uppdagades att rasistiska sökord på Google Maps ledde till Vita Huset har företaget nu börjat agera. I USA har karttjänsten rensats på stötande sökningar, men de är fortfarande kvar i Sverige.

Flera rasistiska och sexistiska sökord på svenska Google Maps leder till mediebolag och myndigheter. Samma sak med många svordomar, könsord och förolämpningar. ”F*ttjävel” tar dig exempelvis till Diskrimineringsombudsmannen medan ”k*kfan” får träffar på både HBT-sajten QX och förlaget Etc. "F*ttan" har tidigare lett till tidningen Dagens Media, och "k*k" till Sveriges Radio.

Enligt ett blogginlägg från Google är orsaken i regel att folk skrivit nedsättande om vissa platser på forum och att sökalgoritmen i Maps värderat sådana inlägg alldeles för högt. Nu har Google gjort en uppdatering som ska ta bort ”majoriteten” av dessa, men den har inte nått Sverige ännu.

– Som bloggposten anger kommer uppdateringen nu att rullas ut globalt gradvis och vi kommer fortsätta att förfina våra system. Men jag har ingen exakt tidsangivelse, säger Googles nordiska pr-chef Gustav Brusewitz i ett mejl till IDG.se.

2007 råkade sökmotorn ut för en liknande kontrovers när så kallade Google-bombningar blev populära. Då lade folk upp sajter som kopplade ihop offentliga personer med mindre trevliga sökord. Det löstes genom en ändring i sökalgoritmen som gjorde att den här typen av länkbombningar inte värderas lika högt, och det är en liknande förändring som nu genomförs i Google Maps.

Läs mer: 
Android som kissade på Apples logo får Google att stänga Map Maker
Så här hade Game of Thrones-Westeros sett ut i Google Maps