90 timmars samhällstjänst för att ha lagt upp Åsa-Nisse: Välkom to Knohult, Kommissarie Späck, Snabba Cash och 25 andra filmer. Det blev straffet för den 27-årige man som låg bakom fildelarsajten tti.nu. Nu döms han för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Under flera år var mannen innehavare av domännamnet och administrerade fildelarsajten. Han medger att han lagt upp sidan men efter hand har fler personer tillkommit som succesivt tagit över delar av de uppgifterna. Själv var han mest intresserad av chattfunktionen, står det att läsa i domen. 
Åsa-Nisse
Åsa-Nisse: Välkom to Knohult.
Tingsrätten anser att mannen inte styrt eller kontrollerat materialet som fildelats och han kan inte hållas ansvarig för vad andra användare gjort. I domskälen säger rätten:

"Förekomsten av en torrentfil innebär inte att det finns en film bakom. För att konstatera om så är fallet måste filmen laddas ner. NN har inte haft något uppsåt eller varit oaktsam."

Däremot står det utom tvivel att han varit medveten om att sajten användes för att kopiera film och att han disponerade de donationer som kom in från medlemmarna. Eftersom han ses som ansvarig för sajten och medveten om dess syfte döms han till samhällstjänst. Han döms till medhjälp för att tillhandahållit länkar till filmer, inte filmerna i sig.

Vid tillslaget i november 2011 togs tre servrar från en nu 29-årig man i beslag, han var också sajtens internetleverantör. Rätten håller med om att han upplåtit plats för tti.nu och hjälpt till med installationer och underhåll, vilket han också själv säger. Däremot skriver de att det inte framkommit något som tyder på att han skulle haft kännedom om innehållet på sajten.

Henrik Pontén från Rättighetsalliansen kontaktade 29-åringen redan ett år innan tillslaget. Han ska då berättat om tti.nu:s hemsida och att de pågick fildelning där. Mannen anser att den informationen inte var tillräcklig för att stänga ner servrarna.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad kommenterar tingsrättens dom:

– Jag tolkar det som att tingsrätten inte anser att informationen var tillräcklig. Hade den varit tydligare hade han kunnat fällas. Domstolen kom objekitv fram till att han främjat brott, men eftersom det inte fanns uppsåt kan inte dömas, säger han

Från Rättighetsalliansens sida tycker man att det viktigaste var att den som drev sajten dömdes för brott mot upphovsrätten.

– De illegala tjänsterna orsakar rättighetshavarna enorma skador. I det här fallet hade man fått in ansenliga donationer med andra ord har man tagit in pengar för innehåll som någon annan skapat. Att internetleverantören inte fälldes är intressant juridiskt. Vi får analysera domen djupare för att se vad det får för betydelse, säger Sara Lindbäck.

Läs mer
Boråsaren ska ha sålt hackad musik för närmare 100 000 kronor – nu ställs han inför domstol
Popcorn Time kan inte mäta sig med Utorrent visar ny trafikanalys