Google tar patent på både det ena och det andra. Men frågan är om inte denna tre år gamla ansökan tar någon form av pris. En nalle som kontrollerar din smarta kyl, tv eller termostat. Enligt brittiska BBC står det i patentet hur nallen ska kunna vända sitt huvud mot användaren, lyssna och sen skicka ett kommando till den trådlösa utrustningen.

Varför är detta läskigt undrar kanske några av er? Har ni sett Chucky eller AI? Hört talas om Annabelle eller Dolly Dearest? ”Levande” leksaker betyder trubbel eller är bara kort sagt obehagliga. Smartup, bolaget som letade fram patentet beskriver det som Googles läskigaste hittills.

Googles patentansökan för kramdjur, av Richard Dwayne
Vill du sköta hemmet via Teddy? 
Uppfinnaren bakom nallen heter Richard Wayne DeVaul och har den fantastiska titeln: ”ansvarig på avdelningen för snabb utveckling och galen kunskap” på Googles hemlighetsfulla ”skunkworks”-labratorium.

Nallen, eller kaninen, kommer innehålla mikrofoner, högtalare, kamera, en motor och självklart trådlös uppkoppling. Ett triggord väcker gosedjuret som sedan vänder blicken, eller kameran, mot personen som pratat med den, och se om hen söker ögonkontakt.

Enligt dokumenten kommer nallen kunna svara både genom att tala och uttrycka människolika uttryck. Nyfikenhet, tristess eller överraskning.

”För att uttrycka intresse, kommer en antropomorfistisk utrustning (förmänskligad utrustning) kunna öppna sina ögon, lyfta sitt huvud och/eller fokusera blicken på användaren”, skriver mr DevAul.

Tanken är att utrustningen ska vara gullig, för att uppmuntra även de minsta familjemedlemmarna att interagera med den.

”Men, individer i alla åldrar kan uppleva att det känns mer naturligt att interagera med en antropomorfistisk utrustning än en traditionell gränsyta”, står det i dokumenten.

De uppkopplade nallebjörnar har väckt frågor om integritet.

– Oron över integritetsfrågan blir tydlig när utrustningen har möjlighet att spela in samtal och loggar. När de riktar in sig särskilt på barn, då blir det ett steg över läskighetsgränsen, säger Emma Carr, chef för kampanjorganisationen Big Brother Watch till BBC.

Bara för att det finns ett patent behöver det dock inte betyda att idén blir verklighet. En talesperson för Google säger att företaget tar hand om lång rad ansökningar som deras anställda hittar på. En del mognar och blir riktiga produkter, andra inte.

Självklart kan Googles uppkopplade leksaker visa sig vara de gulligaste och charmigaste gosedjuren vi någonsin skådat. Ingen kan säkert veta förrän de står i butikshyllorna och våra vardagsrum. Det är kanske bara en fråga om vana.

Läs mer: 
Modern teknik har fått Edisons gamla dockor att prata igen - och det är fullkomligt hårresande
Uppgifter: Brillo är Googles operativsystem för internet of things