Tor-logga
Tor-nätverket kan göra ditt surfande på nätet mer anonymt med hjälp av kryptering och hopp mellan olika noder i systemet för att dölja din verkliga nätadress. Men helt säkert är systemet inte. Med tillräckligt stora resurser går det att övervaka både trafik in i Tor-nätet och trafik ut ur Tor-nätet och sedan göra en statistisk analys för att identifiera användaren.

För att göra en sådan analys krävs både rikligt med datakraft och möjlighet att övervaka trafiken på strategiska platser runt om i nätet. Svårt för de flesta, men förmodligen ingen omöjlighet för till exempel NSA eller andra spionorganisationer.

Enligt tidigare studier är 58 procent av Tor-trafiken känslig för den typen av storskaliga attacker. För användare i Kina är oddsen ännu sämre. Där sägs nära 86 procent av Tor-trafiken kunna avanonymiserad givet tillräckliga resurser.

Nu har ett gäng forskare på Stony Brook-universitet i New York och på Hebrewuniversitetet i Jerusalem tagit fram en ny klient för Tor som ska göra det betydligt svårare att utföra sådana attacker. Klienten kallas Astoria och ska enligt forskarna välja väg genom Tor-nätverkets noder på ett smartare sätt än den vanliga Tor-klienten.

Enligt The Daily Dot väljer Astoria väg genom Tor-nätverket på ett sådant sätt att den förutsäger platser i nätverket där det är risk att en attack utförs och undviker dem. Enligt forskarna klarar den av att göra detta samtidigt som surfhastigheten upplevs som acceptabel. Samtidigt skriver forskarna att Astoria bara är värd att användas i scenarior där säkerheten är högprioriterad.

Läs mer:
Tillslag mot Tor-nätverket
EU:s digitalboss: Inga planer på kryptografiska bakdörrar