Polis stoppar bilist
Polisens drönarplaner stöter på förhinder, foto: Polisen. 
Totalt fick polismyndigheten in sex anbudsansökningar. Och om allt gått som planerat skulle drönarna börja köpas in under våren och försommaren. Men allt går inte alltid som planerat och nu skjuts projektet på framtiden. Anbuden uppfyllde inte samtliga krav.

Ett bolag har skickat in betydelsefulla dokument på annat språk än svenska eller engelska, utan översättning. Ett annat har utelämnat relevant information och hänvisat till hemsidor angående till exempel socialförsäkringsuppgifter. Andra uppgifter som saknats är hur systemen använts tidigare.

– Upphandlingen ska göras om och därför råder det total upphandlingssekretess så jag kan tyvärr inte gå in närmare än det som står i beslutet, säger pressekreterare Stephan Ray.

Tillsammans med Kustbevakningen har polisen planerat att köpa in obemannade flygfarkoster för den operativa verksamheten. De ska användas för att hitta människor, övervaka demonstrationer eller vid brottsplatsundersökningar. Polisen hoppas att systemen ska bli kostnadseffektiva och underlätta deras arbetsmetoder.

Utbildningen av blivande drönarpoliser fortsätter som planerat. Tre poliser utbildas vid Försvarsmaktens flygutbildning. Nästa år var tanken att drönare och förare skulle vara på plats. Men nu kan det alltså dra ut på tiden.

Läs mer: 
Polisen siktar högt och köper drönare för att jaga bovar
PTS säger nej till ”blåljusnät” – 700-bandet ska gå till de kommersiella aktörerna