Förra veckan dömdes en man till 90 timmars samhällstjänst för att bland annat ha spridit filmen “Välkom to Knohult” med Kjell Bergqvist i huvudrollen via en fildelningssajt. Taktiken att välja ut ett antal svenska filmer vid fildelningsrättegångar i stället för att åtala för alla filmer som delats via en sajt är det vanliga tillvägagångssättet när det gäller att åtala svenska fildelare.

Den som väljer att dela en svensk film verkar helt klart ta en större risk att åka fast en den som delar en utländsk. Filmerna som går till åtal tenderar också att hamna i den breda fåran av populära filmer och en inte allt för djärv gissning var att just ovan nämnde Kjell Bergqvist skulle vara en av de mest fildelade.

Men för att ta reda på fakta kring vem som är farligast att fildela bland de svenska skådespelarna så har IDG.se samlat in uppgifter om 34 filmer som förekommit i olika fildelningsrättegångar de senaste tio åren.

Med hjälp av Internet movie database har vi sedan listat alla skådespelare som medverkat i filmerna och sorterat dem efter antal insatser och det visar sig att det är ganska jämt i toppstriden, och att Kjell Bergqvist inte alls tar täten.
svenska skådespelare
Uppe: Krister Henriksson, Lena Endre, Michael Nyqvist. Foto: Pressbild, Frankie Fouganthin (CC), Gus Kaage (CC)
Nere: Marianne Mörck , Gustaf Skarsgård, Stina Ekblad. Foto: Malmö opera, Jacob Truedson Demitz (CC), Frankie Fouganthin (CC).

Den allra populäraste skaran skådisar är istället utan tvekan kärngänget i Wallander-serien. Krister “Kurt Wallander” Henriksson finns med i sex av filmerna tillsammans med Mats Bergman, Marianne Mörck, Fredrik Gunnarsson och Stina Ekblad.

Michael Nyqvist och Lena Endre har medverkat i lika många av piratåklagarnas favoritfilmer. Båda har synts i såväl Wallander som Millennium-trilogin. Michael Nyqvist spelar även huvudrollen i Änglavakt och dyker upp i en liten biroll i Bröllopsfotografen.

De annars evigt närvarande Skarsgårds-bröderna hamnar långt ned på listan. Alexander, Bill och Gustaf lyckas tillsammans skrapa ihop blott fyra roller.
Machomannen och storskådisen Mikael Persbrandt finns med i tre filmer, lika många som nyhetsankaret Bengt Magnusson.

En doldis på den annars kändistäta listan är serietecknaren och statisten Jörgen Berthage. Han förekommer inte mindre än fem gånger i filmer från fildelningsdomarna. Han har spelat anonym brat i Snabba Cash, damtidningsfotograf i Cornelis och har mer än en gång fått rollen som namnlös polisman.

Statistiskt sett räcker det alltså inte att undvika de vanliga Wallander-skådisarna för att gå säker från piratböter, det gäller även att ta en titt längre ned i rollistan.

Läs mer
Piratebay.se kan leva vidare – nu överklagas domen
Spred Åsa-Nisse-film - döms till 90 timmars samhällstjänst
Så hånar The Pirate Bay svenska staten efter domän-domen

Fakta

6 poäng – Wallander-gänger: Krister Henriksson, Mats Bergman, Marianne Mörck, Fredrik Gunnarsson och Stina Ekblad (Medverkar i sex Wallander-filmer).
6 poäng – Lena Endre (Medverkar i Millennium-trilogin och tre Wallander-filmer).
6 poäng – Michael Nyqvist (Medverkar i Millennium-trilogin, Wallander: Mastermind, Änglavakt och Bröllopsfotografen). 
5 poäng – Jörgen Berthage (Medverkar i Bröllopsfotografen, Cornelis, Flickan som lekte med elden, Ond tro och Snabba cash). 
4 poäng – Skarsgård-bröderna: Bill (I rymden finns inga känslor, Kenny Begins), Alexander (Puss) och Gustaf (Puss).
3 poäng – Mikael Persbrandt (Beck: Levande begravd, Beck: I stormens öga, Rånarna). 
3 poäng – Nyhetsankaret Bengt Magnusson (spelar sig själv i Beck: Levande begravd, Beck: I stormens öga samt Johan Falk: Leo Gaut).