Chromecast
Chromecast ansluten till tv, foto: TAKA@P.P.R.S, CC-BY-SA 2.0

Det är länge sedan Google var först och främst bara en sökmotor. På företagets utvecklarkonferens I/O märks det extra tydligt att företaget idag spänner över i stort sett hela it-sektorn. Även om många av sessionerna på konferensen brukar handla om företagets molntjänster riktade till företag och utvecklare så brukar Google också bjuda på något mer publikfriande.

Under tidigare I/O har vi bland annat fått se numera floppade Google Glass, Android Wear, VR-glasögonen Cardboard och företagets musiktjänst.

Webbsajten The Next Web har gått igenom årets program och listar ett antal saker som vi kan vänta oss under den två dagar långa konferensen i slutet av veckan. Först och främst tror tidningen att årets konferens kommer att bjuda på en ny version av Chromecast.

Hårdvaran i Googles tv-sticka har inte uppdaterats sedan den lanserades för två år sedan samtidigt som den är en stor försäljningssuccé för Google.

Läs mer: Uppgifter: Brillo är Googles operativsystem för internet of things

Spekulationerna innefattar bland annat mer kraftfull hårdvara som ska göra det möjligt att spela spel på tv:n med hjälp av Chromecast.

Trots att Chromecast sålt bra så kan den givetvis inte mäta sig med Googles mobila operativsystem Android när det gäller att vara en viktig produkt för företaget. Android är idag det största mobila operativsystemet och Googles produktchef Sundar Pichai väntas ge utvecklarna på konferensen och då även oss andra en uppdatering om nästa version av Android som lär få ett namn som börjar på M.

Men förmodligen kommer den nya versionen inte att finnas färdig för än i höst när nya mobiler i Googles Nexus-serie kan väntas lanseras.

Programmet inför Google I/O innehåller också en hel del sessioner om Googles designstandard för appar, Material Design, så det är möjligt att det finns nyheter också på det området på lager.

Trots fokus på Apple Watch under den senaste tiden så har Google inte gett hoppet för sin egen motsvarighet Android Wear och under Google I/O kommer det företaget bland annat att prata om hur man kan göra bättre träningsappar för smarta klockor med systemet.

Inför konferensen har det också läckt uppgifter om en ny version av Android som ska vara speciellt anpassat för det smarta hemmet och som går under namnet Brillo. Om ryktena stämmer kommer vi säkert att få veta mer om planerna under I/O.

Läs mer: Höjdpunkterna från Google I/O 2014

Det ryktas också om en ny version av Googles fototjänst och den som är sugen på mer VR med Google Cardboard lär heller inte bli besviken eftersom det finns flera sessioner avsatta för att prata både om virtuell verklighet och om spel.