Android-figurer
En av många nyheter som presenterades under Google utvecklarkonferens i går var den mobila plånboken Android Pay. Visst hade det viskats en del om det innan men igår bekräftades alltså ryktena.

Tjänsten kallas Googles motsvarighet till Apple Pay och kommer att funka på ungefär samma sätt som konkurrenten. Samtidigt är en andra chans för det mindre lyckade projektet Google Wallet skriver flera amerikanska medier. Med tjänsten kommer kunder kunna handla i appar såväl som i fysiska butiker. Det blir också möjligt att betala för ett köp i en app.

För att göra tjänsten än mer attraktiv samarbetar Google med flera större restaurang- och butikskedjor i USA som Bloomingdale’s, McDonald’s och Subway. De jobbar också med flera stora kreditkortsbolag som Visa och Mastercard, samt mobiloperatörer, så kunden ska kunna använda telefonen som betalningsverktyg direkt när de lämnat butiken.

Innan kunden kan börjat använda appen lägger man in sitt kortnummer. Men precis som hos Apple Pay konverteras det om till ett virtuellt kontonummer. Så de faktiska detaljerna om kreditkortet syns inte. En sätt att stärka säkerheten.

Betalappen kommer följa med nästa version av Android, som går under namnet Android M som också avslöjades under konferensen. Den digitala plånboken kommer också fungera tidigare upplagor av telefonen, ändå tillbaka till KitKat.

Android Pay presenterades första gången i mars, men då som ett sätt för utvecklare att lägga till en betalfunktion i en app, inte för betalning i butik.