Google Photos
I samband med sin utvecklarkonferens Google I/O i San Francisco släpper företaget nu en fototjänst kallad Photos. Till skillnad från tidigare ska fototjänsten vara frikopplad från sociala nätverket Google+ och tanken är enligt Anil Sabharwal, som leder utvecklingen av tjänsten, att den ska hjälpa oss att hantera de massiva mängderna bilder och film som vi skapar med våra smarta telefoner.

Läs mer: Google ska ta sina mobilbetalningar till andra chansen - här är Android Pay

Ett första steg är att Google tar bort begränsningen på hur många bilder och filmer som användarna kan lagra. Från och med i dag ska det gå att ladda upp hur många bilder man vill bara de inte har högre upplösning än 16 megapixel och hur många filmer som helst bara de håller sig under upplösningen 1080p. Google sparar dock inte bilderna i ursprungsformat utan komprimerar dem för att spara plats. Företaget lovar dock att komprimeringen ska vara av bra kvalitet.
Google Photos
Förutom att lagra alla bilder så vill Google hjälpa till att sortera dem utefter när de är tagna, var de är tagna och vem som finns med på bilderna. Företaget använder också sin sökteknik för att det ska gå att göra mer komplicerade sökningar på bilderna och som exempel nämns att det ska gå att söka på “bilder tagna under en snöstorm i toronto”. Det går också att göra sökningar på till exempel bilder som innehåller specifika saker som till exempel “barn”, “flod” eller “berg”.

Photosappen ska också ge användaren förslag på nya “smarta” sätt att organisera bilderna efter innehåll och appen ska på eget bevåg kunna bunta ihop filmer och bilder till bildspel.