Google Maps
Maps, Googles karttjänst har hamnat på efterkälken när det gäller möjligheterna att använda tjänsten utan uppkoppling till nätet. I stället är det Nokia med sin kartapp Here som tagit poäng på möjligheten att lagra kartor i mobilen för att sedan använda dem när man inte har någon uppkoppling till nätet eller när man vill spara på sina dataanvändning till exempel vid utlandsresa.

Läs mer: Nu vill Google lagra alla dina bilder - gratis

Nu vill Google ta tillbaka initiativet. Visserligen har företaget tidigare haft funktioner som gör det möjligt att skapa en offline-karta, men nu ska den bli bättre samtidigt som det ska vara möjligt att söka efter till exempel lokala butikers öppettider och få navigeringstöd till exempel vid bilkörning. Det är dock inte klart när de nya funktionerna ska finnas klara för konsumenter att använda.

Under Google I/O presenterade företaget också en rad andra nyheter för den som vill spara på sin datatrafik eller som har dålig kontakt med nätet och funktionerna är en del i företagets satsning på länder och marknader där näten inte är lika utbyggda eller där människor inte har råd att skaffa datauppkoppling eller det som företager kallar “nästa miljard”.

Läs mer: Google visar upp Android M - här är nyheterna att se fram emot

Bland annat har Google tagit fram versioner av Youtube som fungerar utan uppkoppling och en version av webbläsaren Chrome som både är mindre och som anpassar hur mycket bilder som laddas när uppkopplingen inte är så snabb.

Google säger också att företaget fortsätter arbetet med att göra Android mer användbart också på enklare telefonmodeller med mindre minne.