brillo_688
Uppgifterna om Googles satsning på en variant av Android för Internet of Things visade sig stämma. På företagets utvecklarkonferens I/O som just nu håller på i San Francisco presenterades Brillo tillsammans med Weave (inte att förväxla med saligt insomnade Google Wave).

Weave är en del av Brillo som kan användas av utvecklare för att låta uppkopplade prylar att hitta varandra på ett nätverk och dela med sig av vilka funktioner som finns tillgängliga. Systemet påminner lite om bluetooth som också har “profiler” som talar om vilka egenskaper en produkt har och vilka kommandon som kan användas. Men Weave ska även finnas tillgängligt för andra operativsystem enligt Google.

Brillo och Weave är konstruerade både för att fungera på apparater i hemmet och för maskiner i industrin eller i byggnadsautomation. Till exempel ska Brillo-prylar kunna fungera med den i USA populära smarta termostaten Nest som också ägs av Google. Brillo kan har stöd för kommunikation med både wifi och Bluetooth LE och tanken är att det eftersom det är baserat på Android ska fungera på ett enkelt sätt tillsammans med surfplattor och mobiler som också använder samma system. Som ett exempel nämns att en receptapp på surfplattan ska kunna användas för att sätta ugnen på rätt tempratur.

Google är långt ifrån ensamma om sin satsning på internet of things bland de stora it-företagen, både Apple och Microsoft har sina egna satsningar och samarbeten på området.

Brillo kommer att släppas för utvecklare i slutet av september och hela systemet med Weave integrerat ska finnas i slutet av året enligt Google.