emojis
Den klassiska smileyn har fått hård konkurrens av den mer uttrycksfulla emojin när vi chattar eller skickar meddelanden till varandra. Nu har företaget Swiftkey, som utvecklar ett populärt virtuellt tangentbord, gått igenom sin databas för att se vilka emojis användarna användarna använder mest.

Läs mer: Så använder världen emojis

Föga förvånande visar det sig att människor med olika språk också föredrar olika bilder att skicka för att förstärka sina meddelanden. Swiftkey har gått igenom en halv miljon skickade emojis skickade av användare med 15 olika språk under en period av fyra månader. Undersökingen är gjord på användare både av IOS och Android och företagets tycker sig ha gjort flera viktiga upptäckter.

En av dem är att svenskar, trots att vi är berömda för vårt knäckebröd, är den språkgrupp som flitigast använder symbolen för en limpa bröd:

Emoji limpa

Undersökningen visar också att vi svenskar, precis som våra grannar norrmännen och danskarna använder tomtesymbolen oftare än andra språkgrupper. Enligt materialet i undersökningen är just tomtesymbolen emoji-jultomtedubbelt så ofta använd här som i materialet totalt.

Vi svenskar överanvänder också symbolen med två små hjärtan Emoji två hjärtan och smileyn som blinkar med ena ögat jämfört med resten av världen.

Populäraste kategorierna av emojis bland svensktalande är gester, alkohol och hjärtan. Kanske inte så överraskande, men mer överraskande är att det inte är klassiska tummen upp eller tummen ner som är den vanligaste gesten.

I stället är det enligt undersökningen bubblaren två handflator i luften emoji händer som är den som är mest utmärker svenskarnas emojipreferenser när det gäller labbar i form av pictogram.

När det gäller alkohol däremot är det den klassiska bilden av två skummande bägare med öl som lockar oss svenskarölsejdlar, emojis.

Men trots populariteten hos gester och alkohol så kan de inte mäta sig med det största av allt: Kärleken. Den mest använda ikonen i Sverige är det stora röda hjärtat. Emoji. hjärta