Bruce Schneier
Bruce Schneier. Foto: Rama (CC)
I går var han en av talarna på en informations- och säkerhetskonferens i London och efter vad The Register rapporterar verkar han inte ha lindat in sitt budskap i bomull.

Stuxnet-attackerna mot Iran, som USA och Israel låg bakom. Kinas inblandning i Github-hacket och Nordkoreas attack mot Sony. Alla exempel på när stater via nätet angriper sina fiender.

– De här länderna rustar för ett cyberkrig och nu står vi alla i explostionsradien, sa Bruce Schneier på konferensen.

Läs mer: Så förändrar molnet företagens säkerhetsarbete

I sin presentation fokuserade han mest på förra årets attack mot Sony Pictures. Han har själv övervägt olika teorier om vilka som låg bakom attacken. Till slut, efter att ha läst en artikel i New York Times, landade han i övertygelsen om att det var Nordkorea. Men tveksamheten stärker, enligt honom, bara bilden av hur svårt det är att komma åt källan.

– Du kan vara under attack och inte vara säker på om det är en stat med kärnvapen som ligger bakom den. Eller två killar i en källare.

Säkerhetsindustrin har utvecklat tekniken och har tagit fram ”vapen” mot den här typen attacker. Men trots det fortsätter statsfinansierade cyberspioner att vara ett hot och stor utmaning.

Läs mer: Dansk cyberkrigssatsning risk för företagen

– En tillräckligt skicklig, finansierad och motiverad hackare kommer aldrig att misslyckas med att ta sig in. Den typen av högkvalificerad attack som riktades mot Sony skulle ha golvat de flesta mål. Jag tror inte någon av oss skulle kunna stå emot en attack från den här typen av motståndare, sa han.