Chrome-logga över laptop
Snart är det snart slut på Flash-bombardemang när du surfar med Google Chrome. Med en ny uppdatering ska webbläsaren sluta att spela upp Flash-element automatiskt. Det ska både få ned strömförbrukningen på datorn och göra att Flash-tunga sajter laddas snabbare.

Läs mer: Så fixar du Flash i surfplattan och mobilen

– Den här uppdateringen reducerar elkonsumtionen ordentligt, och tillåter dig att surfa på webben längre innan du måste jaga rätt på ett eluttag, skriver mjukvaruingenjören Tommy Li på Chromes utvecklarblogg.

Det i sig är ingen unik funktion, redan idag finns det plugin som stoppar Flash men de blockerar i regel allt som laddas. Google menar att de har en smartare lösning. Företaget ska analysera sajten och endast pausa animationer och applikationer som ”inte är centrala för webbsidan”. Alltså ska den inte ge sig på Flash-grejer du öppnar medvetet som videor eller spel.

Läs mer: Flash utan Flash från Mozilla

Om Chrome ändå skulle stoppa ett Flash-element du faktiskt vill se ska det räcka med ett klick för att tuffa igång det. Funktionen går också att stänga av via inställningarna i webbläsaren.

Flash-blockeraren finns ute nu i Chromes betaverison och är tänkt att släppas i skarpt läge i september.