I helgen avgjordes amerikanska Darpas stora robotutmaning där 24 lag från världens alla hörn tävlade med var sin robot på en hinderbana som ska likna ett katastrofområde. Bäst ifrån sig gjporde Team Kaist som består av medlemmar från ett sydkoreanskt universitet och företaget Rainbow Co. Deras 182 centimeter långa och 80 kilo tunga humanoid klarade banans åtta hinder på strax under 45 minuter, sex minuter snabbare än tvåan från Institute for Human and Machine Cognition i Florida som fick nöja sig med en miljon dollar i prispengar.

Läs mer: Här är verklighetens Fruit Ninja – japansk samurajrobot hugger aldrig snett

Lagledaren för Team Kaist, In So Kweon, var efter tävlingen mycket nöjd med lagets insats och säger till IDG News att hemligheten bakom framgången är att robotsystemet är så välbyggt.

– Det är bra på att balansera och kan gå på sina fötter eller rulla på sina hjul. Det är var en briljant idé för mekaniken.

Just kombinationen med möjlighet att skifta mellan gång på två ben och att rulla på hjul skiljde Team Kaist från övriga deltagare i tävlingen.

Under tävlingen utsattes robotarna för utmaningar som att köra en bil, öppna en dörr, vrida om en ventil, ta sig igenom bråte och sist men inte minst gå uppför en vanlig trappa. Allt uppgifter som är relativt enkelt för en människa men fortfarande svårt för en robot vilket framgår med all önskvärd tydlighet exemplen nedan:

robot ramlar på Darpa challenge

En robot ramlar i trappa

Ännu fler: