Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten har tagit fram ett system som överlistar alla rattfyllerister. Med hjälp av infrarött ljus kan förarens promillehalt mätas under hela resan.

Läs mer: Så många gånger har Googles självkörande bilar krockat

I forskningsprogrammet the Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) har de tagit fram två metoder som gör det nästintill omöjligt att köra full.

Dels kan förarens utandningsluft mätas utan att hen blåser i något rör. Sensorer i ratten och dörren scannar utandningsluften med infrarött ljus och kan på så vis hitta alkoholmolekyler. Tack vare fläktsystemet i bilen tar sensorerna bara in förarens andedräkt.

Det andra spåret för DADSS är infraröda sensorer i bilens startknapp och växelspak. De skickar infrarött ljus in i handen och kan på så vis se om hur mycket alkohol det finns i blodet.

Läs mer: Nu kan en självkörande lastbil rulla på egen hand i Nevada

Det smarta alkolåset har varit under utveckling sedan 2008, men det är oklart när det når marknaden. En representant för DADSS säger till Detroit News att systemet kan behöva utvecklas i ytterligare fem till åtta år men att det inom ett par år kan testas i skarpt läge.