Öga i närbild
Google fortsätter att experimentera med teknik i ögonhöjd. Nu har företaget fått patent på en lins med inbyggd ögonskanner som kan användas som identifikation, rapporterar Venturebeat.

Patentet består i korta drag av en kontaktlins med en eller flera inbyggda ljussensorer. De läser in ljusreflektioner från ögat och samlar på så vis in en bild av bärarens regnbågshinna.

Läs mer: Lås upp bilen med Apple Watch

Bilden kan sedan skickas över till en dator och användas som en identifikationshandling. Därigenom kan det på ett väldigt smidigt sätt gå att låsa upp en dörr eller logga in på en dator utan nycklar eller lösenord.

Varje person har en unik regnbågshinna och tekniken med ögonigenkänning kan rentav vara säkrare än att använda sig av fingeravtryck. Det enda problemet är att det antingen krävs en ordentlig kamera och bra ljusförhållanden eller att du böjer dig fram till en ögonskanner för att med säkerhet läsa av någon iris, men det problemet elimineras i och med Google-linsen.

Läs mer: Lås upp Macen med touch id

Det är inte första gången Google försöker skapa smartare linser. Företaget har tidigare visat upp en smart kontaktlins som kan läsa av bloodsockerhalten åt diabetiker. Med hjälp av tårvätska kan den läsa av blodsockret varje sekund.