Det är inte helt smärtfritt att styra en smartklocka. Kolla bara på Apple Watch. Hur mycket man än jobbar med att kontrollera den är storleken en begränsning. Skärmen är pytteliten och kommer aldrig att vara lika smidig för fingrarna som en telefon eller surfplatta.

Men det finns ett annat sätt att styra elektronik, utan att peta på skärmar eller skruva på rattar. Spelkonsolen Xbox går att kontrollera med gester tack vare rörelsekameran Kinect och företag som Leap Motion och Thalmic Labs säljer sensorer som låter dig blädda bland programmen på datorn som Tom Cruise i Minority Report.

Läs mer: Här är tre coola projekt från Google I/O som du måste ha koll på

Men alla alternativen bleknar i jämförelse med Project Soli. Den nya radarstyrningen som demonstrerades under Google I/O för ett par veckor sedan visar hur det går att styra klockor eller telefoner med diskreta gester.

Tekniken är mikroskopisk. Radarutrustningen ryms på ett chipp som är några millimeter stort och den kan läsa av mycket små handrörelser. Om du drar tummen och pekfingret mot varandra justeras volymen. Knackar du med pekfingret mot tummen läser radarn in ett knapptryck. Tekniken kan till och med läsas av genom tyget om du har telefonen i byxfickan.

Demonstrationsvideon tog nätet med storm. På en dryg vecka har den fått miljontals visningar och redan lyfts fram av många som framtidens lösning.

På svenska Acconeer reagerade den nytillträdda vd:n Lars Lindell på liknande sätt första gången han såg presentationen.

– Första gången var det bara wow, det här är ju exakt vad vi gör, säger han.

För Google är inte ensamma om tekniken. I företagsparken Ideon i Lund sitter Acconeer, ett företag som grundades ihop med Lunds Universitet 2011 för att utveckla radarsensorer.

– Vi gör exakt det Google visar upp. Nu är det inte vår produkt i presentationen, men det hade lika gärna kunnat vara det, menar Lars Lindell.

Acconeers radarteknik använder sig av korta elektromagnetiska impulser, så kallade wavelets, för att känna av sin omgivning. Google har inte avslöjat exakt vad som finns under huven på Project Soli, men av informationen de fått hittills rör det sig om ett liknande system som det svenska företaget utvecklar tror Lars Lindell.

För Acconeer ligger Googles presentation bra i tiden. Företaget har precis avslutat en investeringsrunda och fått in 20 miljoner kronor. Med pengar på banken är det dags att föra ut produkterna på marknaden.

– Vi har tryckt på knappen för att få ut vår första produkt. Tidigare i bolaget har det gjorts prototyper där vi sett att teknologin funkar och nu stoppar vi ner den på en liten kiselplatta. När vi väl får den klar ska vi skeppa till ett antal kunder för att de ska kunna utvärdera och designa in tekniken i sina apparater, säger Lars Lindell.

Läs mer: Brillo och Weave ska få prylarna att snacka - Google storsatsar på smarta hem

Han räds inte konkurrensen från teknikjätten från Kalifornien. Wow-känslan över att se sin egen produkt visas upp för miljoner människor var något annat. ”Du hade inte ringt om det inte varit för presentationen”, påpekar han under intervjun.

– Det Google är extremt bra på är att de skapar en marknad för sådant här och det är exakt vad vi behöver. För oss är en sådan här video jättebra draghjälp. Sedan kommer det naturligtvis att finnas fler bolag som gör samma som oss eller som använder samma teknik, men att Google är där ute där och skapar en marknad är jättepositivt.

Det färdiga resultatet från Acconeer är en krets som har två fördelar. Hela sensorn ryms på en yta på fem gånger fem millimeter och den är mycket strömsnål vilket möjliggör tekniken även för enheter med begränsad batterikapacitet. Förutom att styra smarta telefoner och klockor kan den användas till robotdammsugare, drönare och andra enheter som behöver kunna navigera utan att krocka in i något.

– Målsättning är naturligtvis att komma in i mobilen men det är inte det första marknadssegementet vi kommer att satsa. Från att de visar sådana här grejer till att du verkligen har det i telefonen tar det ganska lång tid och vi kommer först att försöka få vår teknik i lösningar där barriären är lite längre än en mobiltelefon, säger Lars Lindell.

Redan nästa år hoppas han att det ska finnas färdiga konsumentprodukter på marknaden som styrs med Acconeers radarsensor. Då rör det sig förmodligen om hemelektronik, som kanske just en robotdammsugare. Men längre fram väntar mobiltelefonerna – och framförallt smartklockorna.

– Har du stora fingrar kan det vara väldigt otympligt att försöka styra med din lilla klockskärm. Kan du istället göra det med fingerrörelser är det mycket lättare så jag tror att Google ser det här mer som en del i ett sätt att styra accessoarer än i ett mobiltelefonsammahang, säger Lars Lindell.

Men hur lång tid tror du att det tar innan vi kan styra klockor genom att göra gester i luften?

– Jag skulle väl tippa på ytterligare ett år. Att det kommer under 2017. Jag kommer från mobiltelefonbranschen och jag vet att tiden från prototyp till att du har tekniken ute i en kommersiell telefon är relativt lång. Tekniken måste vara extremt väl verifierad innan Samsung eller Sony stoppar in den i en telefon.