Nu är det inte bara händiga hemmafixare som improviserar med 3d-skrivare. Den holländska designern Joris Laarman ska skriva ut en bro över en av Amsterdams kanaler.

Läs mer: De ska skriva ut hud med 3d-skrivare - för att testa smink

Tillsammans med företaget Mx3d har han tagit fram en robot som kan ”rita” fram stålstrukturer, skriver Cnet. Den mobila 3d-printern har ett flexibelt skrivarhuvud med sex axlar och ska klara av att skriva ut intrikata former i metall.

testbro
Tekniken testas i verkstaden. Foto: Mx3d.

 – Bron visar hur 3d-utskrifter äntligen kliver in i de storskaliga, funktionella objektens och de hållbara materialens värld, samtidigt som den tillåter en frihet i formgivningen utan motstycke, skriver Joris Laarman på projektets hemsida.

I byggprojektet vill man använda två robotar som börjar skriva ut bron från varsin strandkant. Till sist ska de stålspottande krabaterna få ett romantiskt möte mitt över kanalen – och så ska det underlätta byggprocessen menar utvecklarna.

Läs mer: Skadad sköldpadda fick 3d-printade käkar

Mx3d har publicerat ett antal renderingar av hur bron skulle kunna se ut, men en färdig ritning och en plats för bygget kommer att avslöjas ”snart”. Robotskrivarna är tänkta att sättas i arbete i september.