Någon gång på 80-talet köpte skolorna i Grand Rapids i Michigan, USA, in en splitter ny Commodore Amiga för att styra värme- och luftkonditioneringssystemet i stadens skolor. Sedan dess har mycket hänt i it-världen, men i Grand Rapids skolor är det fortfarande samma gamla Amiga som håller koll på temperaturen i skolorna.

Under åren har vissa reservdelar som nya bildskärmar och en ny mus köpts in via Ebay, men i stort sett är det samma system som fortfarande används. Det rapporterar den lokala tv-stationen Wood.tv. Enligt tv-stationen programmerades systemet ursprungligen av en av skoldistriktets elever, och när något behöver ändras i koden får skolan snällt söka upp sin gamla elev och be om hjälp.

Läs också: Amiga öppnade för det svenska spelundret - nu kommer boken om Commodores “monsterdator”

Den centrala datorn i systemet har kontakt med resten av de 19 skolorna via samma radiosystem som distriktet använder för sina kommunikationsradioapparater. Det betyder att skolans vaktmästare måste iaktta radiotystnad för att inte störa när den gamla Amigan ska skicka ut sina kommandon.

2011 var systemet på väg att bytas ut i samband med att skolorna fick pengar för upprustning. Men enligt skolorna fanns andra saker som var viktigare att åtgärda som till exempel trasiga tak och att avlägsna asbest. Så sent som förra året dök återigen frågan om Amigans pensionering upp, men efter en segdragen budgetstrid verkar det som om Amigan kommer att fortsätta värma upp skolorna även fortsättningsvis. Att ersätta den med ett modernt system skulle kosta uppskattningsvis två miljoner dollar.