Radioapparat

Miljöpartiet vill inte ha DAB-radio i Sverige. Under helgens kongress bestämde sig partiet för att stoppa utbyggnaden av digitalradio och nedsläckningen av FM-nätet, rapporterar Sveriges Radio.

– Det innebär att hela den här frågan om en omställning till DAB som har diskuteras avfärdas från dagordningen under resten av mandatperioden, säger Miljöpartiets kulturpolitiska talesperson Nicklas Malmberg till Ekot.

Läs mer: Riksrevisionen sågar DAB-projektet vid fotknölarna

Den rödgröna regeringen håller just nu på att bereda ett förslag om att släcka ned FM-nätet till 2022. Det kommer inte att bli verklighet efter helgens omröstning, menar Nicklas Malmberg.

– Ett kongressbeslut räcker naturligtvis för att stoppa det eftersom regeringen inte kan gå vidare med ett förslag som skulle gå helt emot ett kongressbeslut. I och med att Miljöpartiet har tagit ställning för att behålla FM-nätet så kommer FM-nätet att behållas så länge Miljöpartiet sitter i regering, säger Nicklas Malmberg till Ekot.

Både Sveriges Radio och de båda kommersiella radioföretagen MTG Radio och SBS Discovery har förordat DAB. Där möts beskedet med besvikelse rapporterar Dagens Media.

Läs mer: Låt detta bli slutet på DAB-galenskaperna

– Det är tråkigt att de inte har satt sig in i frågan bättre. Jag tror att DAB-radion är en nödvändighet om radion ska kunna ha en chans i framtiden, sager MTG Radios vd Christer Modig till Dagens Media.

Inom kort väntas regeringen och den miljöpartistiska kulturministern Alice Bah Kuhnke lämna besked om digitalradions framtid.