Telenor-logga

Ett kundregister som innehåller uppgifter om abonnemang och personnummer har stulits från operatören Telenor. Stölden inträffade redan i maj 2012, men upptäcktes inte förrän i våras. Då anmälde Telenor incidenten både till polis och tillsynsmyndigheten PTS.

Läs mer: Minskad vinst för svenska Telenor

Enligt Telenor är det en av företagets anställda som kopierat registret i samband med att hen slutade sitt arbete hos operatören. Registret ska sedan ha används för telefonförsäljning riktat mot Telenors kunder för en återförsäljare som saknat eget avtal med operatören. I nuläget misstänks att personen som stulit registret ska ha använt uppgifterna själv och Telenor säger att alla kända kopior av databasen har tagits i beslag.

– Motiven är symtomatiska för ett etikproblem som finns inom försäljning i telekombranschen, säger Aron Samuelsson som är presschef på Telenor i Sverige.

Han vill inte berätta hur många kunder som drabbats eller hur företaget till slut upptäckte att registret stulits.

PTS har haft kännedom om incidenten under en tid men valt att inte agera förrän nu eftersom myndigheten inte velat störa den pågående polisutredningen i fallet.

– Det har varit en parallell polisutredning som vi avvaktat, men som nu bedöms som mindre känslig, säger Karin Lodin på PTS nätsäkerhetsavdelning.

Läs mer: ”It-säkerhet är ett folkhälsoproblem”

Utredningen är den första större liknande utredningen sedan nya regler för hur telekombolagen ska hantera kundernas uppgifter trädde i kraft i september förra året. PTS granskning ska ge svar på hur Telenor har hanterat incidenten och vilka åtgärder som bolaget vidtar för att något liknandne inte ska hända igen.

Karin Lodin kan inte säga när utredningen väntas vara klar.

– Vi har precis inlett tillsynen av det här, säger hon.