lego

Leksakstillverkaren Lego vill göra dra sitt strå till stacken i arbetet med att göra världen lite mer miljövänlig. Nu letar det efter ersättare till ABS-plasten som är basen i deras produkter, skriver Geek.com

Klossarna görs av plasten ABS som kräver en hel del olja när den tillverkas. Till ett kilo ABS-plast behövs två kilo olja till råmaterial och energiförbrukning. Det blir en hel del olja varje år när man sprutar ut sig 120 miljoner legoklossar varje dag. Visserligen går platsen att återvinna, men det är inte svårt att se varför företaget letar efter alternativa material. Och de är villiga att lägga 200 miljoner dollar på att hitta det.

Läs mer: Nu ger sig Lego på Minecraft – släpper sandlådespelet Lego Worlds

Alla som lekt med lego vet att det är tåligt, plasten är stark och kan stå emot både värme och kyla. Det är också lätt att färga till precis den färg man vill ha. Kort sagt, svårt att ersätta. Enligt Allan Rasmussen, projektledare, måste de hitta ett material som kommer vara lika bra även om 50 år, för lego är något som ärvs mellan generationer.

Än så länge har de tittat på polylaktid, en naturligt nedbrytningsbar polyester som görs av majsstärkelse eller rörsocker. Allas Rasmussen säger att de är mycket nära, men än så länge klickar inte bitarna ihop som de ska. Det funkar ett par veckor men därefter fastnar de inte vid varandra.

Läs mer: May the 4th be with you! Se bygget av världens största Millennium Falcon i Lego

Men när skjuter ingen hare. En legobit i ABS-plast klarar minst 30 000 ”klick” enligt ett mindre vetenskapligt hemmatest som sajten tidigare rapporterat om.

ABS-plast, akrylnitril, 1,3-butadien och styren, innehåller enligt Naturskyddsföreningen en del gifter som har effekter på vattenmiljön. Det kan också vara cancer- och allergiframkallande. Men eftersom beståndsdelarna är så pass hårt sammansatta är plasten ofarlig.