Mark Zuckerberg
Facebooks grundare Mark Zuckerberg, foto: IDGNS

Som bekant använder Facebook algoritmer för att styra nyhetsflödena på sajten. Men grundaren är på jakt efter något betydligt större än så – en algoritm som styr alla mänskliga relationer, skriver IDG News. Vid en frågestund på sajten undrade fysikern Stephen Hawking vilka av de stora vetenskapliga frågor han sökte svaret på.

Läs mer: Facebooks Internet.org har trubbel med nätneutraliteten

”Jag är mest intresserad av frågor som rör människor. Jag är också nyfiken på om det finns någon grundläggande matematisk lag som ligger bakom mänskliga sociala relationer, som styr balansen mellan vem och vad vi bryr oss om. Jag slår vad om att det finns”, svarade Mark Zuckerberg.

Sociala medieföretaget har det senaste året närt ett växande intresse för artificiell intelligens. AI-baserad bildigenkänning, appar för röstigenkänning och naturlig språkbehandling är några av forskningsområdena. För ett par veckor sedan öppnade de också ett forskningscentrum i Paris för att ta AI-forskningen vidare till en mer avancerad nivå. Allt för att bättre förstår vårt beteende i sociala medier.

Att förutse och förstå meningen med det som postas är en nyckel i hur Facebook ska kunna göra användarnas nyhetsflöden mer relevanta, skrev Zuckerberg under frågestunden.

Läs mer: Mark Zuckerberg vill flytta fokus från sexiga drönare och ballonger

Framtidens kommunikationer kommer innefatta förstärkt verklighet, augmented reality (AR). I alla fall om grundaren själv får titta in i kristallkronan. I hans vision kommer människor bära AR-utrustning som låter oss skicka tankar till varandra, bara genom att tänka dem.

Alla frågor handlade inte om teknik, mr Terminator – Arnold Schwarzenegger – ställde en fråga om hans träningsvanor. Tre dagar i veckan var svaret, vanligtvis det första han gör på morgonen.

”Hålla sig i form är väldigt viktigt”.