Aldrig förr har en rymdsond skickats ut till dvärgplaneten Pluto. New Horizons kommer för första gången kunna granska planeten och dess måne Charon. 19 januari 2006 sköts sonden ut i världsrymden och om elva dagar, den 14 juli, beräknas den vara framme, passera förbi, ta bilder och skickade tillbaka informationen till oss på jorden. 


Pluto

Inför den stora dagen har National space society släppt en film signerad Erik Wernquist. Ni minns kanske hans rymdepos Wanderers. Nu är det dags att häpna igen.

– Filmen är en hyllning till de historiska pionjärprojekten inom planetforskningen. Att flyga förbi Pluto är det sista steget i det första kapitlet skulle man kunna säga. Efter att ha besökt alla de stora världarna i det inre solsystemet, följt av de fyra gasjättarna bortom asteroidbältet ger vi oss nu ut i hittills det outforskade Kupierbältet. Det har vi försökt få fram och hylla, säger han.

Alan Stern, chefen för New Horizons-projektet, kontaktade Erik Wernquist och frågade om han kunde tänka sig att göra en promotionfilm för projektet. Och sen rullade bollen på.

Filmer skapades också i nära samarbete med Stern och Nasa har bidragit med bilder och information.

– Det har varit spännande att ha så nära till att ta del av de fantastiska resultat som rymdsonden gör, speciellt nu på upploppet. Det har varit svårt att föreställa sig hur en helt okänd värld ser ut. Pluto har på sin höjd varit ett par pixlar bred, så de nya observationerna har varit till stor hjälp. Om två veckor får vi se hur den verkligen ser ut och det är roligt att Pluto kommer tillbaka i det sociala medvetandet, säger Erik Wernquist.

Wanderers blev en världssuccé i vintras. Miljontals människor har sett den knappt fyra minuter långa filmen, som handlar om en tänkbar framtid där människan flyttat ut i solsystemet.

– Det har varit en jätteskillnad att jobba med New Horizons-filmen. Wanderers var min egen grej och handlade om framtiden och den fantastiska och vackra natur som finns omkring oss på våra grannvärldar. Den är väldigt mycket mera spekulativ eftersom alla miljöer är fulla av mänsklig närvaro, eller spår av sådan, för att jag ville något bekant att relatera till, säger han.

Först planet, sedan dvärgplanet. Minst i solsystemet. Pluto har varit omdiskuterad. Inom kort får vi veta mer om dess hemligheter.