För att vara framtidens spelområde är det inte många utvecklare som hoppat på VR-tåget. Ingen tycks tro att det är någon tillfällig trend, en fas vi måste i genom. Men några spel blir inte heller gjorda.

I alla fall om man ska tro resultatet av en undersökning gjord bland 250 europeiska spelutvecklare. 73 procent svarade att de inte gjorde VR-spel alls. Samtidigt tror nästan lika många att VR är nästa steg att ta för dem. VR-konsulten och spelutvecklaren Daniel Kihlgren Kallander känner ingen den bilden.

– Det är konsensus just nu bland spelutvecklare, många vågar inte ta första steget. Det finns ingen konsumentprodukt än. Det har inte bevisats att det kommer bli en grej, säger han.

Läs mer: Oculus Rifts virtuella verklighet bara för Windows

I december kommer de första enheterna ut i handeln vilket kommer ha stor inverkan på spelutvecklingen tror Daniel Kihlgren Kallander. Bara det att Facebook köpte Oculus satte fart på hjulen.

– Så fort folk börjar se att det finns användare kommer det igång. Jag tror att det slår inom två år. Och ännu mer när det blir en social grej, man kan träffa andra. Se på film, mötas i VR, säger han.

Undersökningen är gjord av Game developer conference och de har vänt sig till utvecklare från hela Europa. Bland annat om VR men också vilka plattformar de jobbar mot just nu.

Ser man till de spel som de faktiskt görs i dag är det främst pc-spel som ligger i pipeline. 67 procent svarade att deras spel släpps till pc. Vilket skiljer sig från tidigare undersökningar, där mobila plattformar legat högst. Nu tar de andraplatsen på 53 procent.

– Det finns mycket intresse för mobilspel, i och med de stora succéerna som Angry Birds. Det har varit en stor hype. Men det är också väldigt många som gillar att spela på sina datorer, folk jobbar där och de vill spela där, säger Daniel Kihlgren Kallander.

Läs mer: Från Battlefield 1942 till virtuella spelarenor. Så skapar svenske veteranen morgondagens spelupplevelse.

Det kan också finnas en annan förklaring tror han, en mycket enkel sådan – spelutvecklarna jobbar själva med pc. Det är lättare att jobba i en utvecklingsmiljö och sedan stanna där och inte konvertera om till en annan plattform, tror han.

Spelkonsoler som Playstation 4 och Xbox 360 är också med och slåss i kampen om spelutvecklarnas tid. Drygt 30 procent, per vardera konsolen, svarade att deras kommande spel släpps till dem. Anledningen till att de inte är fler, det är ändå rätt populära spelplattformar bland gamers, kan bero delvis på olika licensavtal som verkar som ett hinder för spelutvecklare. Men också att företagen inte har öppna plattformar. Här tror Daniel Kihlgren Kallander på en förändring.

– Alla plattformar har blivit mer öppna mer åren, för att göra det enklare för vem som helst att göra saker. Jag tror att det kommer bli mer så, säger han.

­Spelkonferensen äger rum mellan tredje och fjärde augusti i Köln, Tyskland.