Ett efter ett har stora internetföretag övergett Flash-spelaren. I januari dumpade Youtube mjukvaran till förmån för html5. Inte ens Adobe verkar tro på sin egen produkt. De slutade utveckla Flash för mobilen redan 2011.

Igår sa Facebooks säkerhetschef Alex Stamos att han gärna sätter ett datum när de en gång för alla stänger ner Flash. Och nu kommer ännu en spik i kistan: Mozilla blockerar alla versioner av tjänsten i Firefox. De är av åsikten att det föråldrade programmet inte hör hemma på internet.

Adobe har haft det tufft den senaste veckan. Attacken mot Hacking Team avslöjade allvarliga brister i mjukvaran, brister som spionföretaget utnyttjat för att ta sig in på sina måltavlors datorer. Problemen håller på att åtgärdas och luckorna i Flash Player lagas.

Mozilla

De användare som ändå vill fortsätta använda Flash kan själva ändra inställningarna och tillåta programmet. Om detta var den sista spiken i kistan återstår att se, men att Flash Player lever på lånad tid är inte svårt att se.

Uppdaterat: Mark Schmidt har, via Twitter, förtydligat blockering av Flash Player. Blockeringen gäller bara tills Adobe släpper en uppdatering av programmet, som inte har kända säkerhetshål.