reddit-maskoten och texten "You killed Reddit"
Bild: Ficusdesk, licens: CC-BY

Det är den extremt korta versionen av händelserna kring diskussionssajten. Här följer den längre, om än även den något sammanfattad.

November 2014: Vd slutar och en tillfällig vd tas in

I början på november förra året meddelade dåvarande vd:n Yishan Wong att han lämnade sitt uppdrag. Han och styrelsen var inte överens om företagets nya kontor, var det skulle ligga och hur mycket det fick kosta. Grundaren, och före detta styrelsemedlemmen Alexis Ohanian, återvände till Reddit. Ellen Pao som nyligen börjat som operativ chef gick in på posten som tillfällig vd. Ohanian sa då att han hoppas att Ellen Pao skulle stanna kvar under en längre tid. Allt var nu frid och fröjd. Tills…

Maj 2015: Ny policy mot trakasserier införs och användare flippar ut

Ellen Pao gjorde sig snabbt impopulär på sajten när Reddit meddelade att de vilja städa upp bland subgrupperna på sajten. Från att tidigare varit kända för att inte blanda sig i vad användarna skriver, ville man sätta stopp för rena trakasserigrupper – som ”Fat people hate”. Den inklusive fyra andra subforum stängdes i juni.

Det fick användare att fullständigt gå i taket och de tala om censur och att yttrandefriheten var hotad.

Reddit hade alltså bestämt sig för att börja definiera trakasserier, plocka bort dem och göra forumet till en plats där alla kunde känna sig trygga. Återkommande förolämpningar, systematiska påhopp i syfte att plåga eller förminska en person – där satte de nu gränsen.

2 juli 2015: Reddit sparkar populär chef och forum stänger dörrarna i protest

Till mångas förvåning fick Victoria Taylor lämna posten som Reddits kommunikationschef den 2 juli. Det oväntade beskedet ledde till upprorsstämning och ilskan spred sig som en löpeld över forumet.

Ilskan grundades dock inte enbart i Victoria Taylor fått sparken, utan också i bristen på kommunikation från Reddits administratörer och ledning. Taylor spelade en viktig roll i frågetforumet Ask Me Anything som kontaktperson mellan moderatorerna och administratörerna, och var garant för att rätt person svarade på användarnas frågor. Moderatorer upplevde att Reddit inte respekterar de många timmar av gratisarbete som de utför. Följden blev att en rad forum tillfälligt stängde ner sin verksamhet i protest.

Några dagar senare gör Ellen Pao en pudel och erkänner att Reddit gjort stora misstag, som att inte lyssna på forumets användare.

10 juli 2015: Ellen Pao slutar

Efter åtta månader som tillförordnad vd lämnar Ellen Pao Reddit. Orsaken: de senaste veckornas tumult kring Victoria Taylors avsked och de nya reglerna kring trakasserier och den hårda kritik som riktats mot henne. Kritik som i flera fall gått långt över gränsen och varit hatiska, sexistiska och förnedrade, riktade mot henne som person.

I ett uttalande skrev hon:

”Under mina åtta månader som Reddits vd har jag sett både de goda, de onda och de fula sidorna av Reddit. The goda har varit oerhört inspirerande, de fula har fått mig att tvivla på mänskligheten.

Som ny vd kommer ett bekant ansikte in: Steve Huffman – företagets första vd och en av grundarna. Att Ellen Pao slutat var ömsesidig beslut och han skrev i ett uttalande att hon bidragit med både struktur och ordning till Reddit och att hon rekryterade en ledningsgrupp i världsklass.

”Hon satte ett ansikte på något som ändrade Reddits uppfattning och är en pionjär för kvinnor i techindustrin”.

Samma dag twittrade före detta vd:n Yishan Wong:

Allt återigen frid och fröjd, ingen fara på taket. Men säg den lycka som varar

12 juli 2015: Chefsingenjören slutar – efter två månader på jobbet

Bethanye Blount togs in som chefsingenjör till Reddit från Facebook, två månader efter att hon börjat sa hon upp sig. Spekulationerna gick snabbt åt hållet att det berodde på att Ellen Pao slutat, men så är inte fallet enligt Blount själv. Inte direkt i alla fall. Däremot upplever hon inte, efter allt som hänt, att hon har förtroende för företagets nya ledning. Och att hon inte kan leverera det som lovats användarna.

Hon anser också att Ellen Pao var dömd att misslyckas när hon sattes på positionen som vd för ett företag som just då var inne i en mycket turbulent period, sa hon i en intervju i Recode. En sitaution som sedan förvärrades.

Den nygamla vd:n Steve Huffman har många utmaningar att ta sig an. Dels florerar rykten om att företaget är könsdiskriminerande och att Ellen Pao fått bära allt för stor del av skulden till de stormar som blåst upp den sista tiden. Samtidigt står han fast vid beslutet att avskeda Victoria Taylor och policyn kring trakasserier. Jobbet med att städa upp bland sunkiga subgrupper har bara börjat.

Nu har också Yishan Wong gett sig in i debaclet kring sajten som mer och mer liknar en såpopera. Han försvarar Ellen Pao och säger i Cnet att hon var den enda som verkligen stod upp för yttrandefriheten på Reddit. Och att hon mer eller mindre tvingats avgå från posten.

Fortsättning lär följa.