dvd-skivor

Den 29 juli är det dags för Windows 10 att släppas lös. Operativsystemet utlovar inte bara en rad förändringar från föregångaren Windows 8 – det innebär även en ny distributionsstrategi för Microsofts del. För första gången i operativsystemets historia kommer nämligen det primära distributionssättet inte att vara skivor. Istället använder sig Microsoft av USB-stickor och digitala nedladdningar.

Att Microsoft nu hoppar av DVD-tåget är inte särskilt oväntat. Förra året sjönk DVD-försäljningen med nästan en fjärdedel bara i Sverige och i takt med att streamingtjänster blir allt mer populära ser det inte ut att minska. Sedan ett bra tag tillbaka säljs också fler och fler datorer utan någon möjlighet att läsa skivor.

En som inte är det minsta förvånad över utvecklingen är Erik Wickman, vd på Inet. Butikskedjan säljer förvisso fortfarande Windows på skiva i betydligt högre utsträckning än vad man säljer operativsystemet digitalt, men det lär snart vara ett minne blott.

Erik Wickman
DVD-skeptiker. Erik Wickman, vd på Inet, tror att fysiska format snart är försvunna och att Windows 10 är ett tecken på den pågående trenden.

– Det mesta tyder på att tryckt media kommer att försvinna, det gäller även för spel och film. Det är förlegat med DVD-skivor. Det Microsoft gör med Windows 10 blir ju en form av utfasning av mediet som sådant. Jag är inte alls förvånad över att Windows 10 inte primärt lanseras på DVD.

Han tror samtidigt att DVD-skivans vara eller icke vara främst är en generationsfråga. Äldre lär fortfarande ha ett behov av att ha Windows på skiva, samtidigt som allt fler datorer – inte bara bärbara – säljs utan DVD-läsare.

– Man använder skiva av gammal vana, och vi ser att det är främst äldre som efterfrågar det. Visst, sitter du på en långsam internetuppkoppling kan det bli tungt att ladda ned, och det kan bli krångligt om datorn kraschar helt. I övrigt känns det som att skivläsaren succesivt håller på att försvinna.

Hur ser det ut om fem år? Är de fysiska formaten helt borta då?
– Det kommer inte ens att dröja så länge. Allt kommer att bli som med musik i dagsläget. Du kommer att kunna ladda ned från en tjänst istället.

Fakta

1986: Warner Bros börjar utveckla ett cd-liknande format att lägga filmer på.
1992: Sony och Phillips avslöjar specifikationerna för cd-skivor med hög kapacitet.
1994: Warner och Toshiba utannonserar utvecklingen av Super Density (SD) Disc, som ska kunna lagra hela filmer.
1995: En kompromiss mellan teknikjättarna nås, för att förhindra ett formatkrig.
1996: Den första DVD-spelaren säljs i Japan.
1997: Nu händer det grejer. Storfilmer som The Mask och Twister släpps på DVD i början av året, vilket följs av musik-DVD:s – däribland Eric Clapton: Unplugged. Under året tillkännager Disney och Universal sitt stöd för formatet.
1998: Air Force One blir den första DVD-filmen att sälja i mer än 100 000 exemplar. Fler jättar ansluter, bland dem Dreamworks, 20th Century Fox och Paramount.
1999: Titanic blir första DVD-film att skeppas i mer än 1 miljon exemplar. Mot slutet har mer än 4 miljoner amerikanska hushåll en DVD-spelare.
2000: Playstation 2 blir den första spelkonsolen med DVD-stöd.
2001: 25 miljoner amerikanska hushåll har nu en DVD-spelare.
2003: I USA går nu DVD-uthyrning om VHS-uthyrningen för första gången.
2006: HD DVD och Blu-ray introduceras.
2008: Apple släpper Macbook Air utan DVD-läsare. Även på pc-hållet börjar det bli vanligare med datorer utan DVD-läsare.
2014: Försäljning och uthyrning av DVD minskar med 21 procent.
2015: Microsoft slopar DVD-skivor som primär distributionsmodell för Windows.