Hamid
Hamid Raziullah är grundare och delägare på Datanova. Foto: Anders Wollner

Få har varit med lika länge i datorsvängen som Hamid Raziullah. Sedan 1992 driver han datorfirman Datanova, som under åren sålt och gett support på alla tänkbara versioner av Windows. Inför Windows 10-släppet den 29 juli gav IDG honom i uppdrag att beskriva och betygsätta de mest välkända Windows-versionerna.

Läs mer: Här är allt du behöver veta om Windows 10


Windows 3.1

Windows 3.1 – ”man var ganska begränsad”

”Det var det första musstyrda gränssnittet i färg som jag var i kontakt med. Då fanns inte USB eller sådana saker och det var inte så mycket man kunde göra med – man var ganska begränsad. Men på den tiden var 3.1 det bästa och mest användarvänliga systemet som fanns tillgängligt.”
Betyg: 5/10 


Windows NT

Windows NT (3.51 och 4.0) – ”det var revolutionerande”

”NT 3.51 kom jag ihåg eftersom man skulle använda det när man började arbeta med nätverk. På så sätt var det revolutionerade. Dessutom var det väldigt stabilt. Jag hade precis startat firman då, och allt det här med nätverk var väldigt nytt. NT användes främst av företag och i skolor. NT 4.0 var väldigt bra.”
Betyg: 8/10


Windows 95

Windows 95 – ”buggigt och instabilt”

”Det här kom i samband med att både hem-pc och internet började bli vanligare. Det fanns också stöd för internetprotokoll och nätverk, vilket var stort. Tyvärr var Windows 95 buggigt och instabilt – och även om det var väldigt användarvänligt gav det oss mycket huvudvärk. Många av nyckelfunktionerna, som multitasking fungerade inte särskilt bra. Just den funktionen var ju skrattretande jämfört med exempelvis Amigan. Annars minns jag marknadsförningen bäst, Microsoft hade någon idé om att var tredje människa i världen skulle känna till Windows 95.”
Betyg: 7/10


Windows 98

Windows 98 – ”en klar förbättring”

”Den första versionen av Windows 98 fungerade sådär, men sedan kom Second Edition och det var en klar förbättring. Drivrutinerna blev mycket bättre än vad de hade varit i Windows 95 och även USB-hanteringen hade fått sig en genomgång. Windows 98 hängde med länge, vi sålde det under många år.”
Betyg: 8/10


Windows ME

Windows ME – ”nej, det här var en katastrof”

”Det här var en märklig lansering, Microsoft måste ha haft bråttom. Som operativsystem var Windows ME en katastrof. Varför? Det fungerade helt enkelt inte. Det var instabilt och hade stora problem med drivrutinerna. Vi lät våra kunder vara kvar på Windows 98 istället.”
Betyg: 3/10


Windows 2000

Windows 2000 – ”hängde med länge”

”Windows 2000 tog över efter NT 4 och det gjorde det riktigt bra. Framför allt hade Windows 2000 väldigt bra stöd för nätverk. Operativsystemet levde också ganska länge – det var en hel del proffsanvändare och videoredigerare som använde det.”
Betyg: 8/10


Windows XP

Windows XP – ”gav en försäljningsboom för oss”
”Windows XP var både bra och stabilt. Det är fortfarande folk som använder operativsystemet och det säger ju en del. Det fanns också väldigt bra stöd för drivrutiner. Jag minns att man kunde utöka minnet med 64 bitar, ett problem med Windows 98 var ju att det inte gick att ha mer minne. Windows XP gav en boom i försäljning av hårdvaran.”
Betyg: 9/10


Vista

Windows Vista – ”oj, hade nästan förträngt den här”
”Ojoj, den ja. Jag hade nästan förträngt Vista. Den här var ju en riktig katastrof. Microsoft påstod att Vista hade högre säkerhet, problemet var att det var så mycket annat som inte fungerade. Bakåtkompatibiliteten var dålig, krypteringsstödet var bråkigt och operativsystemet var tungkört. Den kom i flera versioner, vilket gjorde hela lanseringen rörig. Jag kan nu i efterhand förstå Microsofts idé, att man ville satsa på grafisk design och ett snyggt yttre, men det blev helt enkelt inte särskilt funktionellt. Vi bad våra kunder vara kvar på XP istället.” 
Betyg: 4/10


Windows 7

Windows 7 – ”drivrutiner var inte något problem längre”

”Windows 7 är det bästa hittills. Designmässigt var det inte lika stora förändringar som i Vista, och det tror jag var bra. Allt från multitasking, plug and play och USB-stöd fungerade perfekt, allra bäst var 64 bitars-versionen. Det sägs ju att Microsoft jobbade närmare tillverkarna denna gång, tidigare hade man ju varit tvungen att få drivrutinerna godkända genom Microsoft men från och med Windows 7 var det inte något problem längre. Många stora företag använder Windows 7 i dag, särskilt efter att Microsoft släckte Windows XP. Vi märkte en boom i försäljningen kring den perioden. Nu har det mattats av lite.”
Betyg: 9/10


Windows 8

Windows 8 – ”det var rörigt i början”

”I början togs Windows 8 inte emot så väl, det var en sådan stor skillnad mot tidigare Windows-versioner, och det blev lite för rörigt. Det är gjort för nya användare som är vana vid pekskärmar och stora ikoner. Men det blev jättebra när 8.1 lanserades, och återintroducerade startknappen. Använder du ny hårdvara fungerar Windows 8 riktigt bra, operativsystemet är bättre på att utnyttja kraften i datorn. Men använder du en äldre dator är det inte lika bra.”
Betyg: 6/10


Windows 10

Förväntningar på Windows 10

”Vi har tittat en hel del på beta-versionen och det känns som att Microsoft verkligen har tagit åt sig av kritiken. Spontant känns Windows 10 som en mix mellan Windows 7 och Windows 8, och jag tror att det kommer göra att man når både nya och äldre användare. Vi har många kunder som frågar alla möjliga saker om Windows 10. Samtidigt tror jag inte vi kommer sälja lika många lösa operativsystem som vi gjort tidigare. Folk köper ju inte operativsystem längre, man förväntar sig att det ska ingå i datorköpet. Dessutom ger ju Microsoft bort det gratis under det första året.”