Terminator

Robotarna tar över och de gör det inte bara på industrigolven. Framöver lär även AI-styrda maskiner som kan hantera dödliga vapen bli allt mer vanliga – inte minst i krigsföring. Det här har fått flera framstående forskare och tekniker att författa en text med det tydliga kravet att mördarrobotarnas framfart genast måste upphöra.

Läs mer: Fotbolls-VM för robotar har avgjorts

Finns det då någon anledning till verklig oro? Ja, kanske det. Texten nämner bland annat att drönare som används i krigsföring i dag behöver ha en människa bakom sparkarna men att forskning har visat att det mycket väl kan vara en AI som sköter uppgiften framöver. Ett steg i den möjliga dystopin är att en tankesmedja kopplad till USA:s försvarsdepartement nyligen beviljades 65 miljoner kronor i anslag för att försöka svara på hur robotar ska kunna lära sig skillnaden mellan rätt och fel.

"Om någon framstående millitär stormakt trycker på mot artificiell vapenutveckling kommer ett globalt vapenrace att vara ofrånkomligt, och resultatet av den här teknologiska kursen kommer vara uppenbar: AI-vapen kommer vara morgondagens Kalashikovs", skriver man.

Idel kändiskar har skrivit under med sina namn. Bland dem finns bland annat Stephen Hawking, Demis Hassabis, Steve Wozniak och Elon Musk.