Windows 10.
Windows 10.

Under förra veckan rapporterades det från många håll om att Windows 10 kom med en funktion som delade ut ditt lösenord helt fritt och utan någon kryptering till allt från dina Facebook-vänner och dina Skype-kontakter. Nu intygar flera experter att det här inte stämmer. Istället är tanken bakom funktionen Wi-Fi Sense (som kallats för boven i dramat) att det ska vara enklare för användare att dela internetanslutning via trådlösa nätverk mellan varandra.

”Det stämmer naturligtvis inte, utan kommer från ett foliehatt-hoax som cirkulerar på nätet, skriver Tommy k Johansson, på bloggen Tkj.se.

Han fortsätter:

”Här gäller det att vara kritiskt tänkande. Är det rimligt att Microsoft lägger in finesser i Windows som låter dem övervaka och kontrollera din dator hur som helst? Och om så är fallet, skulle detta då vara funktioner som anonyma personer har lyckats hitta (via Kontrollpanelen) och varnar för – samtidigt som ingen på världens alla säkerhetsfirmor noterat det?”

Tommy k Johansson förklarar att det enbart är nätverket som delas via Wi-Fi Sense om dina vänner kopplar upp sig till ditt nätverk. De kommer alltså inte att få tillgång till varken dina privata filer, skrivare eller hårddiskar.