Tidigare i sommar lät Lexus meddela att företaget planerade en svävande bräda. Rena hokus-pokus, kanske framtidsskeptikern tänkte då – fullt rimligt. Nu har brädan till slut visat upp sig, och även om den inte är riktigt lika spektakulär som den som Marty McFly glider runt med i Tillbaka till framtiden är det ändå ett stycke häftig teknik. Eller snarare: ett stycke häftigt pr-arbete.

Läs mer: Lexus visar upp fullt fungerande hoverboard

Konstruktionen bygger på magneter och en supraledare som måste kylas med flytande kväve (därav ångan). På så sätt kan brädan lyftas från marken och även klara av att hålla uppe en människa. Ett litet smolk i framtidsbägaren är att den inte fungerar på vilket underlag som helst. För att visa upp brädan för världen har Lexus därmed låtit bygga upp en skatepark i metallmaterial.

Innan vi slänger våra framtidspengar på Lexus bör det nämnas att det inte är företaget själva som utvecklat brädan. Tekniken hade redan tagits fram av en grupp tyska forskare när Lexus kom in i bilden och ordnade så att tekniken kunde användas för att ta fram en svävande bräda.

Hur är den då att använda? Tekniksajten The Verge, som har testat, tycker visserligen att den är rolig, men att det inte finns någon anledning att hetsa upp sig.

"Jag placerade min högra fot på brädan och märkte direkt något viktigt: den var väldigt vinglig. Det var nästan som att försöka balansera på ett rep. Jag började skjuta ifrån med min andra fot, som jag hade gjort med en traditionell skateboard, och skrapade då genast baksidan av brädan i marken. Den smidiga känslan jag hade hoppats på kom endast i korta stunder, efter balansen visade sig vara den största utmaningen", skriver Sam Sheffer på The Verge.

The Verge fastslår också att brädan i stort sett bara är ett pr-trick från Lexus och att den aldrig kommer att hitta ut i någon konsumentversion.

Nåväl, vi fick åtminstone upp hoppet i några månader om att framtiden redan var här.