
I ett försök att få fler att välja elbilen framför bensin- och dieselfordon lägger britterna nu ner laddningskablarna i vägen. Bilen laddas medan du kör.
Elbilar har länge levt med, och gör så fortfarande, problemet att laddningen inte räcker lika långt som en full bensintank. Tesla har med sitt superbatteri dragit sitt strå till stacken, men smakar det så kostar det – från 600 000 kronor och uppåt. Med laddningsfiler hoppas nu myndigheterna i Storbritannien att fler ska börja köra elbil, skriver Mashable.
Läs mer: Teslas nya självladdare är häftig - men lite läskig
Bakom försöket står det statliga bolaget Highways England. Trådlös teknik ska installeras på bilarna, som via en spole fångar upp energi från elektromagnetiska kablar som grävs ner i vägbanan.
Den 18 månader långa testperioden inleds senare i år och kommer än så länge att hålla sig inom ett avgränsat område. Inga riktiga motorvägar kommer att grävas upp, men får man goda resultat kan följdtester göras även på verkliga vägar.
Helt ny är inte idén med att ladda fordonet under färden. Liknande projekt finns i Sydkorea där en tolv kilometer lång laddningsväg byggts med en process som kallas Shaped Magnetic Field In Resonance. Ytterligare ett projekt, som också ägt rum på de brittiska öarna, är där trådlösa laddningsstationer grävts ner i marken. Då har bussen dock fått stanna för att kunna ladda.
Läs mer: Fem drömmar om framtidens transporter
Alla är inte eld och lågor över projektet. Dr Paul Nieuwenhuis vid Cardiff Business School är skeptisk. Enligt honom är projektet ambitiöst men han tror inte att det kommer vara värt den höga kostnaden. I takt med att batteritekniken blir bättre tror han helt enkelt att det kommer visa sig vara onödigt med nedgrävda kablar.