bitcoin

Trots att värdet på bitcoin åkt bergochdalbana det senaste året har intresset för kryptovalutan ökat. Röster har allt eftersom höjts om krav på att tekniken ska bli snabbare och klara fler transaktioner. Frågan har växt till en maktkamp mellan valutans utvecklare – ska detta tillåtas eller inte?

Efter många turer gjorde två huvudutvecklarna slag i saken. I lördags släppte Gavin Andresen och Mike Hearn Bitcoin XT, en ny version av kryptovalutan som tillåter transaktionsblock på upp till 8 MB.

– Som det ser ut i dag är blocken på 1 MB och det motsvarar väl ungefär sju transaktioner per sekund. Vilket är litet om det ska bli en betalningslösning som täcker hela världen, säger Andreas de Blanche på Svenska Bitcoinföreningen.

Läs mer: Trassel för bitcoin när mjukvara spårade ur

Med Bitcoin XT blir det möjligt med 24 transaktioner per sekund. Vilket fortfarande bara är en bråkdel av vad bankerna kan hantera, deras transaktioner ligger på en nivå av 10-20 000 per sekund. Ett block är en samling transaktioner, en process där alla transaktioner behandlas.

De som vänder sig emot Bitcoin XT säger att den äventyrar själva grunden som valutan vilar på, visionen av ett decentraliserat betalningssystem, skriver Reuters. Och att den extra minneskraft som behövs stänger ute många av de individuella noderna som för närvarande finns i nätverket. Andra förutspår slutet för bitcoin.

Andreas de Blanche är sekreterare i Svenska Bitcoinföreningen och har följt diskussionerna kring kryptovalutans utveckling. Han tycker Bitcoin XT är en bra väg att gå, men om det är en lösning som håller på sikt är däremot svårare att säga. Men att systemet ska kunna hantera fler och snabbare transaktioner är självklart.

– Vi har ingen aning om hur behovet ser ut om åtta år, eller ens om fem eller tre. Det är svårt att hitta en avancerad lösning nu som funkar 2016 eller 2020. Så det är bra att ta en lite mindre ökning nu. Egentligen är det ingen kontroversiell kodförändring, i den här patchen är det tre rader kod som är intressant, säger han.

Bitcoin skapades av pseudonymen Satoshi Nakamoto 2009. Om hans intentioner var att valutan skulle bli ett verkligt alternativ till traditionella betalningslösningar verkar det råda delade meningar om. Grundaren av Bitcoin Foundation, Jon Matonis, tycker att de två utvecklarnas tilltag liknar en kupp.

– De flesta inblandade har en vettig diskussion, men de har olika åsikter. En del i att det blivit sådan debatt är att tanken med bitcoin är att de inte ska finnas en person som bestämmer allt. Som med Linus Torvalds och Linux. Med detta skulle det kunna vara ett steg i den riktningen, säger Andreas de Blanche.

Läs mer: Skandinavien under attack från bitcoin-utpressare

Nu är det inte så att all handel med Bitcoin Core, originalversionen av kryptovalutan, upphör i och med Bitcoin XT. Andresen och Hearn har satt en deadline till januari nästa år. Om inte 75 procent av alla ”miners” anslutit sig till dess växlar de inte över till den nya versionen.

– Det är egentligen samma tanke man som haft tidigare, när bitcoin utvecklats, att man växlar över. Nya nätet är inte alltid kompatibelt med gamla system, säger Andreas de Blanche.

Själv tror han inte att bitcoin kommer ta över de mer traditionella valutorna.

– Jag kan se framför mig att priserna kommer stå angivet i svenska kronor, men jag kommer att betala via bitcoin. Så det spelar ingen roll vad man har för valuta själv, säger han.