spotify

Den nya policyn är daterad till den 17 augusti och till de mer uppseendeväckande nyheterna, som bland annat Forbes rapporterat om, hör passagen om vad tjänsten vill göra med din mobiltelefon:

”Med din tillåtelse kan vi samla information som lagras på din mobila enhet, till exempel kontakter, foton eller mediefiler. Lokal lagstiftning kan kräva att du söker samtycke av dina kontakter för att dela deras personliga information med Spotify, som kan komma att använda den informationen för de ändamål som anges i denna sekretesspolicy.”

Läs mer: Så kartläggs ditt privatliv

Men den nya policyn stannar inte där. Spotify vill även ha koll på var du är någonstans:

”Beroende på vilken typ av enhet som du använder för att interagera med tjänsten och dina inställningar, kan vi också samla information om din plats baserat på till exempel telefonens GPS-position eller andra former av lokalisering av mobila enheter (t.ex. Bluetooth).”

Spotify samlar även in dina röstkommandon och numera även tid och datum för dina sökningar.

Läs mer: Så många använder Apple Music

Varför Spotify vill kunna samla in dina foton och kontakter är oklart (se uppdatering i botten av artikeln), enligt policyn ska informationen bland annat användas för att ”personifiera, och förbättra din upplevelse”.

Uppdaterat 19:14. Spotify kommenterar det hela skriftligt, så här:

”Spotify utvecklar konstant tjänsten för att leverera den absoluta bästa upplevelsen för våra användare. Det innebär att leverera de bästa rekommendationerna för varje tillfälle, och att hjälpa dig njuta av, upptäcka - och dela mer musik än någonsin tidigare.

De data som samlas in hjälper oss helt enkelt att skräddarsy förbättrade upplevelser för våra användare och bygga nya, personliga produkter för framtiden. Bland de senaste nya funktionerna finns Spotify Running som matchar din musiks BPM med takten i din löpning, och den nya Discover Weekly-funktion, som veckovis väljer ut en spellista baserat på din musiksmak.

Integriteten och säkerheten för våra användare är - och kommer fortsätta vara Spotifys högsta prioritet.”

Uppdaterat 21/8: Spotify har publicerat ett blogginlägg om de nya villkoren.

Uppdaterat 16:24: Spotifys vd Daniel Ek ber nu om ursäkt. I ett nytt blogginlägg förtydligar han nu hur Spotify tänkt att använda informationen.