streaming

Att stänga dörren till en fildelningssajt har visat sig ha lite effekt på fildelningen i stort. Om man däremot blockerar flera sajter på samma gång tycks det få fildelarna att välja lagliga alternativ.

I höst avgörs om internetleverantörer kan tvingas spärra tillgången till olagliga fildelnings- och streamingtjänster. I Danmark och Storbritannien är det redan tillåtet. Nu väntar svenska filmbranschen på ett nytt vapen i den till synes oändliga kampen mot filmpiraterna.

Att blockera flera sajter samtidigt har nämligen visat sig vara ett effektivt sätt att få användarna att ändra sina vanor, det visar en studie från Carnegie Mellon University i USA.

Läs mer: Antipirater samlar information om tiotusentals användare på Popcorn Time

– Det här har tillämpats i många andra länder, som Storbritannien och Danmark. Men Sverige ligger efter, säger Per Strömbäck, sakkunnig hos Film- och tv-branschens samarbetskommitté.

Forskarna har i studien jämfört hur konsumenternas beteende förändrades efter att brittiska myndigheter stängde ner Pirate Bay i maj 2012 med beteendet efter att 19 sajter blockerats hösten 2013.

Stängningen ledde i stort sett inte till några förändringar alls. Istället gick användarna till andra sajter eller kringgick stängningen via vpn-tjänster. När internetleverantörer ströp tillgången till de 19 sajterna blev resultatet ett annat. Tolv procent av användarna ökade sitt tittande via lagliga alternativ, som Netflix, trots att även de blockeringarna kunde kringgås med olika vpn-tjänster. Den främsta anledningen till den ökningen tror Per Strömbäck ligger i att det blir lite krångligare att byta till en annan olaglig källa.

– Skillnaden är helt enkelt att det är lättare för piraterna att hitta andra olagliga alternativ om bara en sida stängs. Det är lätt att skriva in en ny url, byta från Swefilm till Dreamfilm. Det är bekvämt. Våra undersökningar visar att motiven till fildelning främst är att det är gratis, men också att det är bekvämt, säger Per Strömbäck.

Läs mer: Antipirater samlar information om tiotusentals användare på Popcorn Time

Han vill inte säga att filmbranschen har en ny strategi. Men de måste anpassa sig till fildelarnas ändrade beteende. Fler och fler går över från att fildela till att istället streama film och den olagliga streamingen har vuxit. Därför finns det inte en metod som är den enda rätta. Men möjligheten att blockera tillgången är ytterligare ett verktyg som de hoppas få tillgång till.

– Därmed är det inte meningslöst att fortsätta stänga enskilda sajter. Det är bättre än inget och det är ett arbete som måste göras. Men rapporten från Carnegie Mellon ger en ledtråd om att det finns mer effektiva sätt, säger han.

I Norge har enskilda användare på Popcorn Time fått skrämselhicka efter att Rettighetsalliansen där hotat med att dra dem inför domstol. Per Strömbäck säger att svenska filmbranschen försöker följa pengarna och de stora aktörerna och inte hitta de enskilda användarna.

– Vi har inga sådana diskussioner, att gå efter enskilda, men vi följer utvecklingen. Jag tycker det är intressant att man kan skönja en attitydförändring, för att ha ett fungerande rättssamhälle även på internet.

Det fall som ska upp i Stockholms tingsrätt rör Bredbandsbolaget. En stor grupp bestående av filmbolag, musikförlag och tv-branschen, kräver att internetleverantören blockerar all trafik till Pirate Bay och Swefilm i sina nät. 22 oktober inleds huvudförhandlingarna.