Appstore Iphone

Larm om virus, maskar och annan skadlig kod duggar tätt. Det senaste gäller jailbreakade Ios-enheter, alltså telefoner och surfplattor som brutits upp så du till exempel kan installera andra appar än de som finns i Appstore.

Bakom upptäckten står amerikanska säkerhetsföretaget Palo Alto Networks tillsammans med en amatörgrupp i Kina som kallar sig WeipTech, rapporterar IDG News. Den skadliga koden, som fått smeknamnet KeyRaider, gör det möjligt för en angripare att ladda ner appar utan att betala för dem eller låsa enheten och kräva lösen för att öppna den igen.

Läs mer: Trojan har siktet inställt på svenska bankkunder

Enligt företaget är det bara ”uppbrutna” enheter som ligger i riskzonen. Detta eftersom skyddet som begränsar vilka appar som kan laddas ner tagits bort. Apple råder av säkerhetsskäl inte användare att jailbreaka sina surfplattor och telefoner.

Koden har bland annat spridits via mjukvara som tillåter att nya funktioner körs i operativsystemet. Den har hittats i tweaks som publicerats på det kinesiska forumet Weiphone. En användare, ”mischa07” pekas ut för att vara den som lagt upp koden till sitt personliga appförråd. Mischa07 ska enligt säkerhetsföretagets analyser har laddad upp modifierade appar som låter användare fuska i spel och tar bort apparnas annonser.

Läs mer: Hackare hackade av andra hackare och det blev riktigt pinsamt

Låter kanske harmlöst, men samtidigt gör koden att angriparen får tillgång till användarnamn och lösenord. I åtminstone ett fall har den skadliga koden också använts för att låsa enheten och begära pengar för att öppna den igen.