Kina censur

Nu stärker de kinesiska myndigheterna sin kontroll över internet. Personer som sprider rykten på nätet och utvecklare som försöker kringgå internetcensuren har blivit måltavlor.

I helgen meddelade myndigheten för offentlig säkerhet i Kina att de straffat 197 personer som ska ha spridit felaktig information på sociala medier, rapporterar IDG News.

Enligt myndigheten rör det sig om ryktesspridning kring kontroversiella händelser, bland annat problemen på Shanghai-börsen och explosionen som nyligen inträffade i Tianjin. Myndigheten menar att det rör sig om medvetna försök att missleda allmänheten och skapa panik.

Läs mer: Vem ska ha makten över internet? Det här behöver du veta om den infekterade striden.

Skärpningen av nätcensuren kommer i samband med att Kina senare i veckan firar 70-årsjubileumet av segern över Japan i Andra världskriget med en militärparad.

Landet har länge censurerat och blockerat webbinnehåll som regimen av olika skäl bedömer som olämpligt. Däribland Facebook, Twitter och Googles tjänster.

Internetanvändare som vill kringgå landets strikta grepp om nätet får ta till program som går runt blockeringarna, men det är också något som landets myndigheter försöker hindra.

Läs mer: Så rundas Kinas nätcensur

Nyligen har två av verktygen för att runda censuren, Shadowsocks och Goagent, försvunnit från kodsajten Githhub. I ett nu raderat inlägg skriver utvecklaren bakom Shadowsocks att polisen tvingat hen att ta bort sitt program. Och tidigare i år utsattes anticensur-program på Githhub för digitala angrepp som misstänkts komma från den kinesiska staten.